Ieșirea din Uniunea Europeană a afectat profund mediul de afaceri din Marea Britanie. Premierul britanic Boris Johnson a explicat că e imperativ ca angajatorii să atragă forță de muncă pe plan național și să nu mai depindă de imigranți, relatează Agerpres.
Totodată, o astfel de măsură ar avea ca și efect perturbarea activității de aprovizionare pe termen scurt. Premierul britanic a mai explicat că nu există o criză a forței de muncă, ci doar o ,,presiune” generată de pandemia de COVID-19.
Marea Britanie și criza de aprovizionare cu combustibili
Restricțiile dure impuse de către autoritățile britanice din cauza pandemiei de coronavirus și ieșirea din Uniunea Europeană a afectat mediul de afaceri. Companiile sunt în căutarea de șoferi de camion, lucrători în sectorul de procesare a cărnii și HoReCa.
Boris Johnson a adăugat, în timpul congresului anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie este într-un proces de reabilitare. Altfel spus, premierul britanic susține că ieșirea din UE reprezintă o oportunitate de a renunța la ,, forța de muncă ieftină și slab calificată” străină. Cu alte cuvinte, premierul tinde spre o economie cu salarii mai mari și calificări înalte. Premierul a sugerat creșterea salariilor în domeniul transporturilor pentru a face mai atractiv acest sector și renunțarea la forța de muncă ieftină din străinătate.
Brexit și forța de muncă ieftină
Guvernul britanic susține că companiile dependente de forța de muncă ieftină din străinătate nu a gestionat cum trebuie efectele ieșirii din Uniunea Europeană și că nu reprezintă o problemă a statului. Conform prim-ministrului britanic, guvernul londonez a acceptat să acorde 5.000 de vize temporare pentru șoferii de camion, dar că s-au primit doar 127 de solicitări, relatează Agerpres.
Un reprezentant al sectorului de transporturi a explicat că numărul redus al acestor solicitări este din cauza că vizele sunt valabile doar pe termen scurt, ceea ce face ca mulți șoferi să refuze să lucreze.
Problemele se țin lanț de Marea Britanie după ieșirea din Uniunea Europeană. Potrivit The Guardian, ministrul francez al afacerilor europene, Clément Beaune a declarat că Franța ar putea afecta aprovizionare cu energie a Marii Britanii datorită furnizării de licențe insuficiente pescarilor francezi.
Marea Britanie. Suspiciune de discriminare a românilor la intrarea în țară