Sursă foto: www.digi24.ro
Sursă foto: www.digi24.ro

Normal că l-am votat pe Iohannis.

Prima dată pentru că am crezut, cu adevărat, în el. Ca primar al Sibiului a fost de nota 10. Chiar nu am plecat urechea la ”furat de copii” și ”șase case furate”. Haideți să nu fim nici proști, nici manipulabili.

În plus, prima dată era contracandidatul lui Victor Ponta. Un băiat deștept, dar cam prea ”pe turta lui” pentru gustul meu. Prima dată, l-am votat pe Iohannis din convingere.

A doua oară, l-am votat pentru că Viorica. Pe bune? Normal că l-am votat pe Klaus. Alternativa era prea greu de înghițit.

De ce l-am votat pe Klaus?

Știi cum e ? E ca atunci când a candidat Băsescu, prima oară, și tu aveai, pentru prima oară, drept de vot. Normal că-l votezi pe Băsescu.

La Iohannis au fost mai multe chestii. Da, sunt anti-PSD. Deci putea veni PSD-ul și cu Mesia, că tot nu l-aș fi votat. Dar Iohannis avea alura aia de președinte. De băiat bun, care a fost nedreptățit de soartă. De oameni. De societate. De politicieni.

Avea apanajul de a fi fost ”un bun gospodar” al Sibiului. Era liberal. Asta trebuie să conteze, în primul rând. Era umblat prin lume. Avea altă viziune. Ar fi putut schimba ceva. Ar fi putut.

Doar că, în șapte ani, nu a făcut-o. Ba chiar s-a afundat, din ce în ce mai mult, în glodul ăla politic pe care am încercat să-l evit, atunci când am pus ștampila pe el. Eu, și mulți alții.

De ce m-a supărat Klaus?

Bineînțeles că, la fel ca orice alt cetățean revoltat de una sau de alta, mă revolt în scris. La fel ca revolta oricărui alt cetățean, și a mea va rămâne fără rezultat. Pentru că unii dintre noi, chiar dacă scriem corect și coerent, tot nu vom fi băgați în seamă.

Am mai spus: pentru voturile noastre, o dată la patru ani, vor promite multe. Și-n următorii patru ani, își vor da interesul să ne dezamăgească.

La fel cum m-a dezamăgit pe mine, Klaus.

Să vorbim despre tăcerea lui din ultimele luni? În care singurul moment în care a scos capul din scorbura personală a fost pentru a susține lupta internă PNL? Nu vorbim, că nici el n-a vorbit.

Să vorbim despre faptul că a avut multiple ocazii chiar să reacționeze, în legătură cu diverse probleme actuale, pornind de la pandemie, și continuănd cu mediul, drepturile omului, deciziile Avocatului Poporului, medierea activă între partide? Da, unii dintre noi chiar știm că, oricât de reduse ar fi ”puterile” președintelui, tot mai are câteva, acolo, cât să simțim că există. Nu vorbim.

Să vorbim despre faptul că reacțiile lui din ultima lună au fost dezamăgitoare?

Să vorbim!

Când ești Șeful Statului, nu te poți plasa, fățiș și vocal, de partea cuiva care candidează pentru șefia unui partid. Chiar dacă e vorba despre partidul care te-a susținut.

Când ești Șeful Statului, nu poți să apari în fața poporului și să spui că ”Statul a eșuat”. Tu ești Statul. Și, dacă ai eșuat, măcar ai decența de a căuta un consilier de comunicare care să-ți facă discursul atât de bun, încât să te scoți.

Când ești Șeful Statului, și-ți pică guvernul, nu-ți repeți discursul, doar pentru că ți-e lene, somn, sau ești supărat că ți-a picat favoritul.

Ce a făcut Klaus azi, a fost să repete discursul în care acuza ”Pee-see-dee-ul”, ca să obțină suport pentru alianța PLN-USR-UDMR. Doar că a înlocuit PSD cu USR.

Nu așa se face, Klaus! Asta e o manevră utilizată de însuși PSD.

Nu facem așa. Suntem Șef de Stat. Măcar de fațadă păstrăm loialitatea aia, pe care o proclamam, cu câteva luni în urmă. Nu dăm în aliați. De fapt, ca Șef de Stat, mediem situația aia dificilă în care favoritul ne-a pus.

Nu stricăm posibila viitoare coaliție, doar pentru că nu ne convine.

Întreabă pe oricine, indiferent de culoarea politică. Nu USR a stricat jucăria. Cîțu a făcut-o, cumva cu acordul și sprijinul tău. Vedem toți asta. Știm, nu mai există încă un mandat de Șef de Stat pentru tine. Dar, dacă tot ai stricat jucăria, măcar adu ceva, prenandez, s-o reparăm.

N-o mai distruge în continuare, doar din ambiție, nervi, și pentru că tu nu mai ai nimic de pierdut. Nu fi ca ”Pee-see-dee-ul” de care te-ai ajutat, pentru a-ți construi imaginea.

Articolul precedentMasca devine obligatorie, în spațiile publice, în localitățile cu o rată de infectare de peste 6 cazuri la mia de locuitori
Articolul următorMarea Britanie se confruntă cu o criză de lucrători din cauza ieșirii din Uniunea Europeană
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.