Premierul interimar Florin Cîțu a declarat, după ședința de guvern de miercuri, că a fost luată decizia de a susține plafonarea prețului la energie, la nivelul actual, în ciuda faptului că în urmă cu mai bine de o lună acest aspect era unul exclus din „agenda” lui Cîțu. Mai mult, liderul PNL a ținut să îi avertizeze pe cei din domeniul energiei să nu profite și să mai majoreze prețul, și așa foarte crescut, căci plafonarea urmează să se facă la prețurile actuale.
„Am văzut evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca PNL și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima ședință de guvern după ce se va rezolva criza. Deci vom susține plafonarea prețurilor la energie, la prețurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea, avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale”, a declarat Cîțu.
Ce spunea premierul Cîțu, în august
În cadrul ședinței de guvern de la finalul lunii august, premierul de la acel moment afirma că știe foarte bine de existența îngrijorării publicului ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie, dar excludea ideea de a lua în calcul plafonarea prețului. „Există o îngrijorare în spațiul public, care se accentuează, în ceea ce privește prețurile la energie, în special, pentru că vine sezonul de iarnă, plata facturilor și atunci trebuie să venim cu soluții. Bineînțeles că soluția asupra prețurilor nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluția împreună. Vă spun din capul locului că nu voi veni pentru a plafona prețurile, asta ca să fie foarte clar. La ultima noastră întâlnire am înțeles problema majoră cu care ne confruntăm acum, o creștere a prețurilor peste tot în UE”, afirma Florin Cîțu înaintea ședinței de guvern din 31 august.
ANPC: Reclama mincinoasă poate duce la suspendarea activităţii respectivei firme
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a derulat controale la 92 de companii din sectorul energetic în luna septembrie şi a constatat că 38 dintre ele au încălcat legislaţia, a declarat, miercuri, Claudiu Dolot, preşedintele instituţiei, transmite Agerpres.
Dolot a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind cauzele preţurilor mari la energie. „De când au început să crească facturile am primit foarte multe reclamaţii pe adresa ANPC”, a spus Dolot.
Potrivit acestuia, ANPC a derulat, în perioada 30 august – 28 septembrie, controale la 92 de operatori comerciali din sectorul energetic, inclusiv filialele acestora din teritoriu. „Din totalul de 92 de operatori controlaţi, în cazul a 38 am constatat abateri şi am dat 39 de sancţiuni, 21 fiind amenzi. Amenzile pe care le dă ANPC nu sunt în cuantum foarte mare, însă avem măsuri care trebuie aplicate şi acestea sunt cele mai importante”, a afirmat Dolot.
Preşedintele ANPC a precizat că, în cazul în care companiile nu aplică măsurile stabilite de autoritate, se poate merge până la suspendarea activităţii respectivei firme. „O practică des întâlnită este publicitatea mincinoasă. Firmele spuneau în media şi în reclame că au preţul cel mai bun, dar când intrai pe comparatorul de preţuri de la ANRE de fapt erau pe locul 5-6. În acest fel i-au păcălit pe consumatorii care nu aveau pregătirea necesară să se informeze”, a mai spus Claudiu Dolot.