După tragediile din Egipt, mulți români se întreabă dacă există rechini în Marea Neagră și la ce pericole se expun turiștii care aleg litoralul românesc.
În primul rând, precizăm faptul că atacurile cu ținte umane ale rechinilor reprezintă evenimente neobișnuite și rare.
Pescuitul iresponsabil și cadavrele animalelor aruncate în ocean sunt parte din cauzele pentru care acești prădători se vor apropia de țărm.
Dintre toate specile de rechini, există doar trei care sunt extrem de periculoase și pot ataca și oameni
Primul, și, probabil, cel mai cunoscut rechin, se numește Marele Alb. Această specie a devenit cunoscută oamenilor datorită celebrului film ”Fălci”.
Alte două specii periculoase sunt Rechinul Tigru și Rechinul Taur.
Totuși, niciuna dintre speciile menționate mai sus nu trăiește în Marea Neagră.
Care este specia de rechin care trăiește în Marea Neagră
Câinele de mare este rechinul care poate fi întâlnit în apele puțin adânci din Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului și apele reci din Atlantic și Pacific.
În marea noastră, se află una dintre cele mai mari populații de rechini din acest gen. Spre deosebire de rechinii oceanici, este total inofensiv pentru om.
Traiește mai mult izolat, la adâncimi de 50-90 metri și, foarte rar, se apropie de litoral, la adâncimi mai mici de 10 m. Se hrănește cu scrumbii, aterine, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.
Deși ajunge până la 2 metri lungime, Câinele de mare este cea mai blândă specie de rechini. Cu toate acestea, este vânat, în permanență, pentru carnea bună la gust și lipsită de grăsimi
Câinele de mare este reperat cu greu de scafandri, care spun despre el că ar fi un rechin foarte fricos.
”Numărul rechinilor din Marea Neagră este în scădere, din cauza pescuitului excesiv. Anual, peste 15.000 de tone din această specie sunt pescuite în toată lumea. În plus, câinele de mare trăiește relativ puțin, între 35 și 75 de ani, și tocmai de aceea populația de rechini se reface foarte greu”, scrie kanald.ro.