Zeci de persoane din mai multe județe din țară s-au trezit cu poliția la ușă, după ce au refuzat, în repetate rânduri, să îi primească pe recenzori și nici nu au completat chestionarul online, scrie știridiaspora.ro.
Din cauza că aproape 30% din populație nu figurează în datele oficiale, iar recensământul se va termina în două săptămâni, mai multe administrații locale au decis să înființeze puncte fixe unde oamenii pot să meargă să stea de vorbă cu recenzorii.
Amenzi de 3.000 de lei pentru persoanele care au refuzat să participe la recensământ
În Bihor, spre exemplu, 15 persoane au refuzat să colaboreze cu recenzorul, motiv pentru care au fost sancționate contravențional de către oamenii legii. Amenzi s-au mai dat și în județele din Botoșani și Tulcea, informează autoritățile.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că rencenzarea decurge greu din cauza lipsei de recenzonri. Lucian Alexandrescu, expert INS și recenzor, a declarat pentru sursa citată că unii refuză recenzarea deoarece nu îi interesează deloc.
„Am întâlnit un caz, motivul nu mi s-a confirmat care e motivul pentru care se refuză, pur şi simplu mi-au zis că nu-I interesează şi şă-mi văd de treaba mea că nu vor să răspundă la nicio întrebare. Persoana a devenit foarte agresivă verbal şi mi s-a spus să plec, ca o deranjez”, a spus Lucian Alexandrescu.
Reamintim că Recensământul Populației și al Locuințelor este o acțiune reglementată la nivel național și european, iar cei care refuză să participe vor primi o amendă de până la 3.000 de lei.
Totodată, fiecare recenzor primește suma de 7,5 lei pentru completarea unui chestionar de populație și 3,5 lei pentru unul de locuință. Potrivit datelor INS, populația recenzată până pe 25 iunie a fost de 13,2 milioane de persoane, adică 69% din populația rezidentă estimată. Pe 18 iulie, recensământul populației urmează să se încheie.
Citește și articolul: Recensământul populației s-a blocat. Recenzorii se confruntă cu situații dificile