Administrația Prezidențială

Kelemen Hunor, președintele UDMR, consideră că sistemul actual de învățământ este unul învechit, mai mult, că cel profesional trebuie dezvoltat astfel încât să fie adaptat cerințelor de pe piața muncii. Kelemen Hunor a participat alături de ceilalți lideri coaliției, dar și de premier la consultările de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, pe tema proiectului România Educată.

„Astăzi după-amiază (luni – n.r.) am participat la consultări cu președintele Klaus Iohannis pe tema proiectului România Educată. Subiectul întâlnirii a fost reforma educației și principiile de bază ale strategiei din acest domeniu. Învățământul trebuie să fie flexibil, trebuie să se adapteze provocărilor viitorului, deoarece sistemul actual este bazat încă pe cerințele secolului XX. Un alt subiect important a fost învățământul profesional, care trebuie să-și redobândească prestigiul. Acest obiectiv poate fi atins, dacă ne adaptăm la cerințele pieței de muncă”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook, după consultări.

Iar acest lucru se vede în programa școlară, uneori prea „stufoasă” și greu aplicabilă în viața reală, ce începe după „examenul de maturitate”.

S-au aliniat astrele

Dacial Cioloș, copreședintele USR PLUS consideră că în acest moment există oportunitatea punerii în practică a proiectului România Educată. „Acum e şi o aliniere de stele pentru că avem o majoritate în Parlament care permite şi punerea în practică a acestor proiecte. Eu am constatat multe similarităţi între concluziile acestor consultări extinse (…) cu idei pe care noi le-am cules în campania electorală şi le-a pus în Programul de guvernare”, a declarat Dacian Cioloş, la finalul întâlnirii.

La rândul său, Dan Barna a declarat că „este o fereastră de oportunitate (…) în care statul are şi resursa de program, si susţinerea în Parlament şi Guvern astfel încât reforma în educaţie să devină realitate”.

Consultările vor continua astăzi, iar parteneri de discuție vor fi cei din conducerea Parlamentului și membrii din comisiile de învățământ din cele două camere, urmând ca miercuri să participe partenerii de dialog social din zona educației și reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în proiectul România Educată.

Dacian Cioloș a decis: îi face concurență lui Dan Barna la șefia USR PLUS

Articolul precedentOrban recunoaște că un candidat pursânge PNL nu ar fi învins-o pe Firea
Articolul următorCristian Popescu Piedone a desființat o stână ilegală de la periferia Sectorului 5