Sursa: Facebook

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a reclamat Louis Vuitton la Comisia Europeană, după ceea ce consideră că ar fi furtul unui model de bluză românească – ia noastră tradițională, din Mărginimea Sibiului.

Candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European – de data aceasta independent, Nicu Ștefănuță anunță că că a sesizat Comisia Europeană pentru aplicarea regulamentului (EU) 2023/2411, în contextul utilizării pieselor tradiţionale româneşti de către Louis Vuitton şi a solicitat şi companiei să respecte patrimoniul cultural al României.

Louis Vuitton a făcut niște haine frumoase, păcat că sunt inspirate din portul nostru popular și nu primim niciun credit. Cum autorităților noastre nu prea le pasă de cultură, am solicitat autorităților europene să ne spună cum ne apără patrimoniul regulamentul european privind protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale, dar și care este obligația autorităților române vizavi de protejarea patrimoniului nostru cultural.

În plus, i-am adresat o scrisoare patronului și directorului companiei franceze, prin care îi rog ca aceștia să ne respecte portul tradițional din Mărginimea Sibiului. Oi fi eu progresist, dar țin la valorile care ne definesc ca popor și la artizanat tradițional și aduc plus valoare Europei”, scrie acesta pe Facebook.

Totodată, într-un comunicat de presă citat de Agepres, europarlamentarul arată că „a luat atitudine şi a trimis o scrisoare patronului şi directorului companiei prin care cere ca portul tradiţional să fie respectat, recunoscut” și că „îi invită (…) la un dialog cu ministrul Culturii prin care să se găsească soluţii pentru a respecta noua legislaţie europeană care prevede protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele artizanale şi industriale, care face posibilă remedierea diferenţelor dintre sistemele naţionale prin protejarea produselor cu renume local precum bijuterii, textile, dantelă, pietre naturale, tacâmuri, sticlă şi porţelan, atât în UE, cât şi la nivel internaţional. De asemenea, speră ca Louis Vuitton să ajute artizanii, care încă mai păstrează tradiţiile fabricării acestor haine deosebite să păstreze în continuare acest patrimoniu cultural”.

Sunt mândru că am votat un regulament european care va permite pe viitor să protejăm patrimoniul cultural mai bine. Însă, tocmai din acest motiv, cer autorităţilor din România să nu lase patrimoniul nostru exploatat gratuit şi să facă toate demersurile pentru ca artizanatul din România, frumuseţea regiunilor noastre să fie recunoscute în toată lumea şi protejate.

Ne bucurăm că moda se inspiră de la noi, însă nu trebuie să fim duşi de nas, ci trebuie ca şi creatorii de modă să respecte bogăţia noastră culturală dacă se inspiră din ea”, se arată în comunicat.

Articolul precedentCARE IA PATUL DE SUS?!
Articolul următorCINE ÎL SCOATE DIN RAHAT? LA PROPRIU!