Avocatul Poporului a avut aseară o intervenție la Antena 3 pe subiectul campaniei de vaccinare, în condițiile în care parte dintre membrii Guvernului fac deja vorbire despre anumite avantaje de care se vor bucura cei care se vaccinează anti-Covid.
Potrivit Renatei Weber, orice diferențiere pe bază de vaccin poate conduce la discriminare, în condițiile în care vaccinarea nu este obligatorie în România, iar fiecare este liber să ia o decizie.
Avocatul Poporului a subliniat și că orice discriminare ar putea fi tranșată de instanțele de judecată, dat fiind că „acele persoane care se consideră vătămate trebuie să se adreseze instanțelor, pentru că nu există o altă soluție când este vorba de astfel de măsuri administrative”.
„Atunci când te gândești la niște avantaje pentru persoanele vaccinate trebuie să ai mare grijă ca asta să nu însemne în același timp o discriminare a celor nevaccinați. Eu pot să înțeleg intenția de a-i convinge pe cât mai mulţi să se vaccineze, dar convingerea nu înseamnă prin măsuri de constrângere, pentru că totuși vaccinarea în România cu acest vaccin nu este obligatorie.
Ceea ce s-a spus este pe linia a ceea ce am primit și noi prin sesizări și ceea ce am văzut prin presă, sunt spitale care le cer tuturor angajaților ca să se vaccineze, sunt alte companii care iarăși vin cu astfel de mesaje interne, că obligatoriu toată lumea să se vaccineze. Noi am avut o corespondență cu Ministerul Sănătății și răspunsul primit de acolo a fost unul absolut corect: câtă vreme în România vaccinarea aceasta nu este obligatorie nu pot să interzici unui om accesul pe piața muncii sau să îl condiționezi de efectuarea unui vaccin.
Tot așa, nu poți să interzici unui om să aibă o viață socială pentru că nu a făcut un vaccin. Poate că unii nu fac vaccinul că nu le-a venit rândul pentru că uitați-vă cum a evoluat vaccinarea, poate alții au interdicții medicale, poate alții nu vor.
Oamenii aceștia continuă să aibă drepturi și libertăți și acestea trebuie respectate. Eu pot să înțeleg că pe de o parte experții epidemiologi vin cu ideile lor, dar în același timp oamenii politici trebuie să înțeleagă că ei au responsabilitatea respectării drepturilor și libertăților tuturor.
Şi repet, a convinge pe cineva nu înseamnă să impui măsuri de constrângere, aia numai convingere este pur și simplu discriminare”, a spus Renate Weber pentru sursa citată.