Dacă lui Costel Alexe nu-i pasă, nouă ne pasă. Nu de alta, însă în ultima perioadă, ministrul Mediului a dat dovadă de o delăsare de-ai fi putut să juri că nu și-a mai primit salariul de vreo câteva luni, așadar a decis să nu-l mai intereseze și să închidă ochii.

Așadar, dacă pe el nu-l interesează, îi interesează, se pare, pe cei de la USR, mai exact pe inițiatorul proiectului, Mihai Goțiu care ajuns la performanța de a-și vedea proiectul de lege trecut de Senat. Noul proiect de lege va urma să reglementeze defrișările ilegale.

Goțiu: E vorba de a stopa o practică prin care o mare parte a volumului de lemn tăiat pleacă din pădurile noastre

”Este una dintre cele mai importante legi din actuala legislatură care îşi propune să stopeze tăierile ilegale de păduri din România. E o modificare, în aparenţă ”de detaliu”, pentru completarea definiţiei ”materialelor lemnoase” din Codul Silvic, mai exact punctul 21 din Anexa nr. 1, dar e un ”detaliu” cu un impact uriaş în combaterea tăierilor ilegale. E vorba de a stopa o practică prin care o mare parte a volumului de lemn tăiat pleacă din pădurile noastre fără a fi considerat… lemn, cu un simplu aviz de însoţire a mărfii. În ultimii ani, jurnaliştii şi activiştii de mediu au documentat şi au prezentat public investigaţii care au scos în evidenţă această metodă, şi, mai ales, scara largă la care este utilizată în România. Pornind de la aceste investigaţii, în toamna anului trecut, comunitatea Declic a lansat o petiţie publică de modificare a Codului Silvic în acest sens, intitulată ”Lege pentru pădure, nu pentru hoţi”, care a fost semnată de zeci de mii de cetăţeni.”, a arătat, în timpul dezbaterilor din plen, senatorul USR Mihai Goţiu, iniţiator al propunerii legislative.

Dacă nu acum, atunci când?

”E vorba de cantităţi care merg de la 20-30% din volumul de lemn tăiat într-o exploatare forestieră până la 50%! E o chestiune de bun simţ, fără să fi silvicultor, să-ţi dai seama că din 100 de metri cubi de lemn pe picior nu au cum să rezulte 100 de metri cubi de cherestea. Iar cine pretinde că poate să scoată 100 de metri cubi de cherestea din 100 de metri cubi de lemn brut, înseamnă că a tăiat mult mai mult decât a avut dreptul. Uneori, chiar dublu, iar diferenţa a vândut-o cu acte în care lemnului nu i se spune lemn!”, a explicat Mihai Goţiu.

Articolul precedentPSD spune că s-a săturat de legi care să defavorizeze caracterul național
Articolul următorNicușor Dan, blând, cum îl știm, îi apără până și pe penali
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.