Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că până joi, 8 aprilie, va fi prezentat rezultatul evaluării sale cu privire la eventuala legătură între vaccinul împotriva Covid produs de AstraZeneca şi cazurile rare de coagulare a sângelui la pacienţi imunizaţi cu acest ser, după ce au fost semnalate asemenea cazuri în mai multe ţări, transmit AFP şi Reuters, citat de Agerpres.
Comitetul de securitate al EMA „nu a ajuns încă la o concluzie, iar analiza este în desfăşurare”, a declarat agenţia cu sediul la Amsterdam, potrivit unui comunicat. Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, afirmase că „este clar că există o legătură cu vaccinul. Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (…) În rândul persoanelor vaccinate (cu serul AstraZeneca, n.r.), există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru”, a adăugat Marco Cavaleri.
EMA a anunţat pe 18 martie că beneficiile vaccinului AstraZeneca continuă să depăşească riscurile şi că utilizarea acestuia rămâne sigură, după suspendarea vaccinărilor de către mai multe ţări. În Germania, de exemplu, aproape 50% din cei diagnosticați cu tromboză, în urma imunizării, au decedat. Majoritatea erau femei cu vârste între 20 și 50 de ani, care utilizau pilula contraceptivă.
Agenţia a explicat, totuşi, că există o posibilă legătură cu cazuri rare de formare a unor cheaguri de sânge şi că va prezenta recomandări la şedinţa din această săptămână a comitetului său de securitate.
De altfel, administrarea acestui ser se face, cu câteva excepții, doar persoanelor care au până în 65 de ani (chiar și 55 de ani), așa cum s-a anunțat și inițial, la aprobarea serului AstraZeneca de către EMA. Tocmai din cauza puținelor rezultate obținute pentru categoria de persoane de peste această vârstă.
AstraZeneca, mai multe beneficii decât riscuri, spune Agenția Europeană a Medicamentului