Miniștrii cabinetului Orban s-au întâlnit și astăzi în ședință de guvern, pentru a discuta mai multe proiectele legate de pandemia de coronavirus. Firește că nu a lipsit nici momentul în care miniștrii „au dat seama” în fața lui Ludovic Orban, în cadrul transmisiunii directe, fiecare dintre aceștia explicând ce la proiecte a lucrat și cum vor funcționa măsurile propuse.
De la Ministerul Fondurilor Europene vine astăzi o Ordonanță de Urgență deja anunțată, care privește sistemul medical, respectiv măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.
Ministrul Ioan Marcel Boloș a ecplicat că Uniunea Europeană va da bani pentru echipamentele medicale și cele de protecție medicală, fiind adăugate la lista unităților care vor fi sprijinite și spitalele modulare și cele de campanie. Ministrul a asigurat că spitalele care se ocupă de pacienții cu COVID-19 pot achiziționa fără probleme tot ce le trebuie, cu încrederea că deconturile vor veni curând.
„Fac un apel către cei implicați în achiziția de echipamente medicale, se pot achiziționa de către unitățile sanitare, urmând ca procesul de decontare din fonduri europene să se facă ulterior. Să nu aibă rețineri, fiindcă vom asigura la timp decontarea acestor cheltuieli. O veste bună este că, la propunerea noastră, Uniunea Europeană va deconta sută la sută echipamentele medicale. O altă veste bună este că s-a preluat propunerea de modificare a regulamentului flexibilitatea între fonduri”, a spus ministrul Boloș.
Ministrul a adăugat că tot din fonduri UE se va plăti stimulentul de risc medical, aici fiind inclus tot personalul care intră în contact cu pacienții cu COVID-19. Astfel, de acest stimulent vor beneficia atât medicii, cât și asistenții medicali, cei de la ambulanță, dar și partea de personal paramedical. Pentru sumele primite ca stimulent se va plăti doar 10% impozitul pe venit, a asigurat Boloș.
În această OUG se face vorbire și despre plata a 1.000 asistenți sociali și comunitari care vor sprijini persoanele de peste 65 de ani, prin servicii la domiciliu, inclusiv pe partea de administrare a tratamentelor medicale. Tot din bani europeni se vor achiziționa 170.000 pachete de igienă corporală destinate celor din carantină, copiilor de la casele de copii și persoanelor vârstnice din cămine, ca formă de protecție socială.