O nouă filă în scandalul din jurul procurorului general Augustin Lazăr, pe marginea activității acestuia ca magistrat în timpul Comunismului. Asociaţia 15 Noiembrie 1987 cere Societăţii Timişoara să îi retragă lui Lazăr premiul „Speranţa”, în ideea în care procurorul general nu ar fi un erou, ci un torționar. Reprezentanţii Asociaţiei spun că acţiunea de atunci a actualului procuror general ar fi fost una „neîndoielnic, în mod direct şi nemijlocit una de poliţie politică, incompatibilă cu principiile Societăţii Timişoara”.
„A respins de două ori cererile de liberare condiţionată a disidentului român Iulius Filip. Domnul Filip fusese condamnat pentru transmiterea unui mesaj către congresul de înfiinţare a „Solidarităţii” poloneze, care a făcut atunci, în 1981, ocolul lumii şi a arătat că în România demnitatea nu a murit. …Aflat însă în anii ’80 în penitenciarul Aiud, condamnat pentru actul său de curaj, lui Iulius Filip i-a fost refuzată atât în 1985, cât şi în 1986 eliberarea condiţionată chiar de către procurorul Augustin Lazăr, pe atunci un executat al ordinelor Securităţii, care îl consindera pe dizidentul roman drept un „anticomunist nereeducabil”.
Înţelegem că i-aţi acordat Premiul „Speranţa” lui Augustin Lazăr fără a cunoaşte trecutul său întunecat (aşa cum a făcut cu Iulius Filip, poate că a procedat şi cu alţi dizidenţi anticomunişti, încarceraţi pe atunci la Aiud). Acesta este şi temeiul solicitării noastre, care nu priveşte doar retragerea unei distincţii acordate unei persoane, ci respectarea propriilor dumneavoastră principii, care vă definesc activitatea şi vă caracterizează propria istorie instituţională. De aceea, în numele crezului nostru comun în valorile democraţiei şi ale bunului simţ, sperăm că vă veţi respecta principiile. Sunteţi primii datori să îndepliniţi aceste norme de moralitate. Sperăm că, respectîndu-vă Statutul, care îşi are rădăcinile în „Proclamaţia de la Timişoara”, veţi retrage neîntârziat premiul „Speranţa”, care nu poate onora un fost procuror care s-a dovedit unealtă obedientă a Securităţii”, se arată în scrisoarea citată de Mediafax, care este semnată de preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 – Marius Boeriu, vicepreşedintele Dănuţ Iacob, dar şi de către Lucia Hossu Longin, realizator TV, autoarea serialului „Memorialul Durerii”, în care apare şi disidentul Iulius Filip.