Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Ieri, Comisia Europeană a rambursat României peste 1 miliard de euro, suma reprezentând plățile pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a făcut în cursul anului trecut în cadrul programelor finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a detaliat că „a încasat în contul deschis în Banca Națională a României suma de 1.033.896.609,11 euro”.

Perioada avută de CE în ceea ce privește rambursarea este 16 octombrie – 30 noiembrie 2022, respectiv acordarea plăților în avans fermierilor aferente Campaniei 2022 din plățile directe finanțate din FEGA.

De altfel, momentul nu a putut fi ratat nici de ministrul Agriculturii, Petre Daea anunțând și pe Facebook că au ajuns „primii bani de la UE în anul 2023 pentru agricultori”:

Banca Națională a României, Direcția Operațiuni de Plată, prin adresa nr. VII/17/04.01.2023 confirmă alimentarea contului MADR cu suma de 1.033.896.609 euro de la Comisia Europeană.
Iată primii bani care au intrat în bugetul țării de la Uniunea Europeană!

Acordarea la timp a subvențiilor și atragerea fondurilor europene pentru agricultură constituie o prioritate în activitatea Ministerului Agriculturii.
Prin muncă și seriozitate, se pot îndeplini obiectivele pe care ni le-am propus!
”.

Ar fi de menționat că FEGA, creat de Uniunea Europeană în vederea dezvoltării agriculturii statelor membre, este operaționalizat din 2007. Prin acest fond, sunt finanțate măsurile de reglementare sau sprijinire a piețelor agricole, plățile directe către agricultori în contextul politicii agricole comune, contribuția financiară a Uniunii la măsurile de informare și promovare a produselor agricole pe piața internă a Uniunii și în țările terțe, întreprinse de statele membre pe baza unor programe selectate de Comisia Europeană, contribuția financiară a Uniunii la programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, și la măsurile privind bolile animalelor și pierderea încrederii consumatorilor, dar și pentru promovarea produselor agricole, măsuri luate în conformitate cu legislația comunitară pentru a asigura conservarea, caracterizarea, colectarea şi utilizarea resurselor genetice în agricultură, crearea și întreținerea sistemelor informatice de contabilitate pentru agricultură sau sistemele de investigare agricolă, inclusiv investigațiile privind structura exploatațiilor agricole.

Articolul precedentUSR cere demisia ministrului Rafila, pe care îl acuză de „lene acută și dispreț incredibil”
Articolul următorConsilier juridic la o primărie din Hunedoara, mită de 7.000 de euro pentru concesionarea unui teren