Dacă Bucureștiul se confruntă cu o criză majoră a gunoaielor, localitățile din jurul Capitalei se confruntă cu maldăre de gunoi aruncate zilnic.

Gunoaiele sunt descărcate din mașini care au decis un traseu fix prin câmp, pentru a evita drumurile noroioase. Un simplu exemplu: ziariștii au observat inclusiv o mașină, o Dacie Logan albastră, din care se descărcau gunoaie. Fix în ziua reportajului.

Este vorba de ieșirea din Capitală, ieșirea spre Giurgiu și de capătul străzii Panselei din Jilava: câmpul este plin de gunoaie aruncate pe pășune și în șanțuri, gunoaie care se înmulțesc considerabil la kilometri distanță.

Deșeuri din spitale: saci marcați, lăsați lângă culturi

Pe lângă gunoi menajer, saci de moloz sau vase de toaletă, există și mormane de deșeuri în descompunere, deși ne aflăm în mijlocul unei crize sanitare. Un sac specific celor scoase din spitale, sac notat ca fiind deșeu periculos, a fost fotografiat aici de reporterii Libertatea.

Din punctul de vedere al localnicilor, atât vina cât și responsabilitatea pică pe doi primari: primarul din Jilava și edilul din Măgurele. Astfel, ziarul Libertatea i-a contactat pe ambii primari pentru a afla de ce nu se face nimic în legătură cu problema despre care localnicii susțin că este arhiștiută, însă nu e rezolvată niciodată, în ciuda deselor plângeri.

Salba de gunoaie a Bucureștiului. Trei hectare de deșeuri între Jilava și Măgurele: saci cu deșeuri periculoase aruncați la întâmplare

Primaria adună 50-70 de tone de gunoi pe lună

Elefterie Ilie Petre, edilul din Jilava a afirmat că ridică 50-70 tone de gunoaie pe lună de acolo, dar spune că Bucureștiul ar fi vinovat, grosul venind din partea Capitalei. De asemenea primarul a declarat că au fost puse camere de supraveghere, problema intervenind cu zona de câmp, zonă care nu ține de Primărie. Astfel, au fost prinși mai mulți indivizi care se descotoroseau de saci, dar care afirmau că s-au rătăcit în căutarea unei gropi de gunoi.

”Spun că s-au rătăcit, că ei căutau o groapă de gunoi. Că așa le-a dat GPS-ul. Păi așa ți-a dat GPS-ul, să le arunci pe câmp? Am anunțat Garda de Mediu, i-a amendat, le-a luat mașinile. Eu nu pot multe, decât amendă”.

Narcis Constantin, primarul din Măgurele știe și el de existența gunoaielor, gunoaie care sunt aruncate chiar și pe culturi de grâu.

”Vă dați seama că începem curățenia în zonele populate. Dacă mă apuc să le iau și pe alea din mijlocul câmpului, unde aruncă ăștia noaptea cu camioanele…Prindem, activitate avem, dar sunt mai mulți decât putem noi să prindem. Noi facem tot ce se poate”.

Deșeurile sunt aruncate chiar și pe culturile de grâu

Conform unui simplu calcul, există un traseu al gunoaielor din câmp, traseu care se întinde pe 30.000 de metri pătrați. Acestea sunt răsfirate pe toată această lungime, prea puțin contând dacă se află pe asfalt, în șanțuri sau pe culturile de grâu.

Amenzi există, primari responsabili există, dar nu pot fi prinși toți cei care aruncă gunoaiele, iar amenzile nu mai sperie și nici nu corectează mare lucru.

În momentul în care Bucureștiul a fost invadat de gunoaie, primarul Clotilde Armand a considerat strânsul acestora ”o datorie nejustificată”. Primarii din Jilava și Măgurele cunosc problema și își asumă responsabilitatea. Doar că totul ține de educație și, oricâte școli s-ar redeschide, mintea unora rămâne la fel: închisă.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentFederaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă un amplu protest în Piaţa Victoriei pentru 14 ianuarie
Articolul următorLa Constanța, de Bobotează, boii au fost păziți de jandarmi
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time