Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă un amplu protest în Piaţa Victoriei pentru 14 ianuarie

Totodată vor fi pichetate și Prefecturile

Nemulțumirile celor din sistemul medical vor fi strigate pe 14 ianuarie, în fața Guvernului, dar și în fața Prefecturilor. Biroul Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară” (FSS), întrunit în data de 05.01.2020, a decis inițierea procedurii privind declanșarea protestelor de amploare și a stabilit calendarul primelor acțiuni de protest, potrivit unui comunicat de presă al FSS.

Astfel, în această săptămână, în perioada 7-9 ianuarie, toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu memorii de susținere a revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”, urmând ca pe 14 ianuarie, toate sindicatele membre ale FSS să participe la un protest în Piața Victoriei, iar în teritoriu să fie pichetate Prefecturile.

Totodată, Biroul Executiv a decis convocarea de urgență a Consiliului de Coordonare, pentru data de 06.01.2021, aceasta urmând să stabilească acțiunile pe termen lung, luând în considerare toate formele de protest posibile.

Ce susțin cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară”

Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Măsurile trebuie să includă:

Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccină

Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.

Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.

Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.

Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.

Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.

Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.

Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.

Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.

Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.

Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.

Posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.

Federația „Solidaritatea Sanitară” este „organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariați din acest sector. Acțiunile federației sunt desfășurate pentru apărarea și promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar”, se mai arată în comunicatul FSS.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentConstanța: protest în fața CNAPM. Marinarii își vor locurile de muncă înapoi
Articolul următorGunoaiele și deșeurile periculoase care sufocă Bucureștiul