Sursa: Facebook

Astăzi, senatorii și deputații se întâlnesc într-o ședință comună pentru a discuta despre revocarea din funcție a lui Niculae Bădălău, care este vicepreședinte al Autorității de Audit al Curții de Conturi și totodată arestat într-un dosar al Direcției Naționale Anticorupție.

Proiectul de Hotărâre, potrivit Camerei Deputaților, a fost înregistrat pe 29 noiembrie și este prezentat scurt: „privind revocarea domnului Bădălău Niculae din funcţia de consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit”.

Discuțiile pe subiect vor demara de la ora 14.00 – „până la finalizare”, după care va fi votul „asupra problemei înscrise pe ordinea de zi”. Data de 29 noiembrie nu este întâmplătoare, dat fiind că, pe 28 noiembrie, Bădălău a fost arestat 30 de zile, potrivit deciziei Curții de Apel București.

Instanța a admis solicitarea procurorilor anticorupție doar în ceea ce îl privea pe Bădălău, dispunând arestarea la domiciliu a celeilalte inculpate din dosar, respectiv Elena Matache. Potrivit DNA, „în datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”.

Mai mult decât atât, „în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”.

La acel moment, în contextul anchetei DNA și a măsurii preventive dispuse, PSD a anunțat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Radu Oprea, lider al grupului social democraților din Senat, că a depus „o solicitare către birourile permanente reunite ale birourilor Camerei Deputaților și Senatului pentru declanșarea procedurii de revocare din funcția de membru al Curții de Conturi și vicepreședinte al Curții de Conturi a domnului Niculae Bădălău. (…) Trebuie declanșată cât mai repede această procedură de revocare, dacă dumnealui nu înțelege să își înainteze demisia”.

Articolul precedentPrimarul unei localități oferă 20.000 de lei pentru prinderea unor hoți
Articolul următorMinistrul Petre Daea: România va avea în anul 2022 cea mai mică recoltă de porumb din ultimii 15 ani