România va înregistra în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, a anunțat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Potrivit ministrului Agriculturii, producția obţinută va asigura consumul intern, fiind şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022, potrivit ziare.com.
Potrivit ministrului Petre Daea, la porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, până la această dată producţia medie fiind de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar.
„Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, ”când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, subliniind că este cea mai mică producţie de porumb obţinută în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană. Potrivit lui Petre Daea, productia estimată este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi, fiind cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007.
Ministrul Agriculturii a subliniat că toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă, schimbările climatice fiind o realitate, motiv pentru care se caută şi soluţii în direcţia această pentru a susţine fermierii români.
”Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termină recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene.”, a comunicat Petre Daea.
În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Petre Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.
Primarul unei localități oferă 20.000 de lei pentru prinderea unor hoți