sursă foto: Facebook Gabriela Firea

Cu prilejul acestui eveniment, au fost felicitate toate direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara, pentru efortul de a închide centrele de plasament, o directivă a Uniunii Europene, pe care România este obligată să o respecte. La acest moment, mai sunt 73 de centre de plasament care trebuie să se transforme în „case de tip familial” până în 2024.

Am fost onorată să înmânez premii Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara care au luat foarte în serios procesul de închidere a centrelor de plasament care nu ne-au făcut cinste mulți ani. Este un efort pe care-l facem împreună, să găsim cele mai bune soluții pentru copii și, iată, am ajuns în etapa finală. Mai avem de închis 73 de centre de plasament și o vom face împreună până la finalul anului 2024!”, a precizat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, așteaptă proiecte din partea primăriilor: „Copiii cu dizabilități trebuie susținuți”

Evenimentul a pus pe tapet drepturile tuturor copiilor, în special cele ale celor cu dizabilități, care necesită o mai mare susținere.

Cu această ocazie am reamintit că așteptăm proiecte din partea primăriilor din toată țara pentru cele 150 de centre de zi destinate copiilor aflați în situații de risc. Este unul dintre proiectele importante ale Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, finanțat cu 50 de milioane de euro prin PNRR. Unele dintre aceste centre de zi vor funcționa ca centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități, care au nevoie să fie susținuți. Avem în jur de 80.500 de copii cu dizabilități în evidențele serviciilor de evaluare complexă ale DGASPC-urilor. Dintre aceștia, aproape 48.000 sunt încadrați în grad de handicap grav”, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Integrarea socială a copiilor cu dizabilități sau a celor care provin de la centrele de asistență socială ar trebui să fie un cumul de forțe de la parlamentari, până la cetățeni. Ministerul Muncii joacă un rol esențial în acest caz, deoarece poate face ca recrutarea acestora să devină accesibilă, potrivită.

Gabriela Firea susține că are sprijinul tuturor celor implicați în acest demers și România va reuși să-i integreze pe copii și să respecte normele UE.

Articolul precedentÎn decembrie, fanfara „Muzica Apelor” revine și are un program deosebit
Articolul următorInspector în Primăria Pașcani, judecat pentru trafic de influență
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”