Foto Pixabay

Restricțiile tot mai severe pe care Germania le-a introdus în încercarea de a limita răspândirea Covid îi face pe tot mai mulți germani să se reorienteze chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, la capitolul cumpărături, perioada cea mai aglomerată din an, potrivit Reuters, care citează Asociația Națională a Retailerilor (HDE).

Astfel, HDE a spus că vânzările cu amănuntul în cazul produselor nealimentare a scăzut în medie cu 26% în ultima perioadă, comparativ cu anul prepandemic, 2019, în urma unui sondaj efectuat la aproximativ 1.600 de firme. Cei mai afectați sunt comercianții de articole de îmbrăcăminte, vânzările acestora scăzând cu 35%, potrivit aceluiași sondaj.

Numărul de vizitatori din districtele de shopping din oraşe a scăzut de asemenea cu 41% comparativ cu 2019.  Anul trecut pe vremea aceasta restaurantele şi barurile din Germania au fost închise temporar în cadrul unui lockdown parţial şi s-au impus limite reuniunilor, deşi magazinele au rămas deschise, mai arată sursa menționată.

Joi, oficialii germani au convenit să interzică accesul celor nevaccinaţi la alte magazine în afara celor „esenţiale”, cum sunt băcăniile, farmaciile şi brutăriile, şi au decis să caute modalităţi de a impune obligativitatea vaccinării.

„Introducerea de măsuri mai stricte anticoronavirus în magazine creează o perturbare dramatică a comerţului de Crăciun”, a subliniat într-un comunicat directorul executiv al HDE, Stefan Genth, citat de Reuters. Totodată, Genth a subliniat necesitatea ca guvernul să le asigure retailerilor sprijin financiar suplimentar.

„Retailerii şi-au pus speranţele în vânzările de Crăciun, dar acum mulţi dintre ei se apropie tot mai mult de buza prăpastiei, cu fiecare zi ce trece; o perspectivă dezastruoasă”, a adăugat Genth.

Potrivit estimărilor HDE, pierderile din sectorul comerţului nealimentar s-ar putea ridica la 5,5 miliarde de euro în decembrie, iar 77% dintre firme au aşteptări negative pentru următoarele săptămâni.

Angela Merkel, un ultim mesaj din calitatea de cancelar

Angela Merkel le-a transmis, sâmbătă, germanilor un ultim mesaj din calitatea de cancelar, în care îi îndemna pe aceștia să se vaccineze împotriva Covid. „Suntem la mijlocul acestui al patrulea val al pandemiei, într-o situaţie foarte gravă, care în unele părţi din ţara noastră nu poate fi numită altfel decât dramatică. Luaţi foarte în serios acest virus perfid”, a spus Angela Merkel. Aceasta a făcut un apel la solidaritatea germanilor, subliniind că vaccinul este „cheia” pentru a ieșit din criza medicală și le-a mulţumit, totodată, celor care „sunt rezonabili şi înţelegători în aceste vremuri grele” şi respectă regulile atât pentru propria protecţie, cât din grijă pentru ceilalţi.

În Germania certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă

Articolul precedentCentre mobile de vaccinare, destinate mediului rural
Articolul următorManipulare pe toată linia. Cu datorii imense către firma de salubritate Brai Cata, administrația din Hunedoara bagă panică în populație