Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis „Stelu” a declarat în fața anchetatorilor că i-a dat lui Dorin Cocoș, în tranșe, suma de 10 milioane de euro, după ce acesta a intervenit pe lângă factori de decizie din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în legătură cu acordarea de despăgubiri pentru un teren din București. Informaţia este prezentă în motivarea arestării preventive a altei inculpate din dosar, Crinuța Dumitrean.

În declarația sa, Gheorghe Stelian susține că persoana care ar fi intermediat obținerea despăgubirilor este Sergiu Diacomatu, la vremea respectivă vicepreședinte al ANRP.

„În cursul anului 2010 am cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafața de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, București. După ce am achiziționat acele drepturi, am discutat cu Dorin Cocoș despre posibilitatea obținerii de la ANRP a unor despăgubiri constând în acțiuni la Fondul Proprietatea. Dorin Cocoș mi-a garantat că totul va fi bine și să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat și trimis către ANRP. Cu toate acestea Dorin Cocoș nu a menționat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluționarea dosarului. Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acțiunile primite, i-am remis lui Cocoș Dorin, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform înțelegerii avute. Tot după soluționarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoș l-am întâlnit pe Diacomatu Sergiu, vicepreședinte ANRP, despre care am înțeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoș”, se arată în declarația lui Gheorghe Stelian.

Şi Sergiu Diacomatu a confirmat faptul că Dorin Cocoș, pe care l-a cunoscut prin intermediul fiului acestuia, Alin Cocoș, a intervenit pentru soluționarea favorabilă a dosarului lui Gheorghe Stelian. Discuțiile dintre Diacomatu și Dorin Cocoș ar fi avut loc la un hotel din București, în cursul anului 2010. „La una din aceste întâlniri, spre sfârșitul anului 2010, Dorin Cocoș mi-a înmânat un bilețel cu numărul unui dosar aflat la ANRP și mi-a cerut sprijinul pentru soluționarea favorabilă și cu rapiditate a acestui dosar. Îmi amintesc că după primirea numărului acestui dosar am mers la birou, l-am verificat și am constatat că solicitantul din acest dosar de despăgubire era Gheorghe Stelian. În momentul în care am primit bilețelul de la Dorin Cocoș nu mai era nimeni în preajma noastră”, se arată în declarația lui Diacomatu. El a susținut că, în urma discuției avute cu Dorin Cocoș, a votat în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP în favoarea acordării despăgubirilor stabilite de evaluator.

Articolul precedentVictor Ponta a cedat șantajului OMV Petrom.
Articolul următorDragoş Bâlteanu reţinut de procurori pentru delapidare