„Inima mea bate, bate pentru tine/Nimic nu mai contează când eşti lângă mine”. Aşa suna refrenul cu care s-a lansat pe scena muzicală românească, în urmă cu un deceniu şi ceva, clujeanca Cristina Rus. Numai că acum soţul ei, Dragoş Bâlteanu, şeful SIF Banat-Crişana, nu mai este lângă ea, pentru a fost reţinut de procurorii DIICOT, într-un dosar privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare. Ironia sorţii, chiar în seara în care soţul ei era trimis după gratii, Cristina Rus apărea la emisiunea Hell’s Kitchen de pe Antena 1. Evident, emisiunea era înregistrată.

Şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crişana, şi alte două persoane au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, într-un dosar privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare.

Sif Banat Crisana

Surse judiciare citate de Mediafax au declarat că procurorii au emis cinci ordonanţe de reţinere, după ce au audiat 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor firme offshore, dar şi că s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital. Anchetatorii i-au reţinut pe Dragoş Bîlteanu – preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana, Najib El Lakis – membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, Adrian Victor Prodan şi avocatul Nicolae Mergeani – membri în Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia şi Stere Gardan. Avocatul Nicolae Mergeani este cercetat pentru spălare de bani în dosarul lui Viorel Hrebenciuc. Cele cinci persoane reţinute urmează să fie duse la instanţă, cu propunere de arestare preventivă.

După ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut, luni, 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad, la audieri au fost duse 25 de persoane. Printre cei audiaţi s-a numărat şi tatăl lui Dragoş Bîlteanu, Gheorghe Bîlteanu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia. În timpul audierilor, lui Dragoş Bîlteanu i s-a făcut rău, la sediul DIICOT fiind chemată o ambulanţă pentru a-i acorda îngrijiri medicale. Potrivit DIICOT, în ultimii doi ani, membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora.

Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor firme offshore, controlate tot de către membrii grupului, în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora. „În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă. Mai mult, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, la Bursa de Valori Bucureşti. 

Articolul precedent„Stelu” despre Dorin Cocoş. „I-am dat 10 milioane de euro”
Articolul următorLitoralul, RAJA şi fondurile europene