Deși Guvernul începuse încă de acum un an negocierile cu firmele petroliere pentru majorarea redevențelor, în cele din urmă premierul Victor Ponta a cedat presiunilor făcute de OMV Petrom și a decis să prelungească actualul sistem și pentru anul viitor. Explicația primului ministru, potrivit căreia redevențele nu se puteau modifica peste noapte, prin ordonanță de urgență, nu stă deloc în picioare. Era destul timp ca o lege să fie trecută prin Parlament.
Inițial, anunțul a fost făcut de ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, care a spus sec că sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci menţinut cu aceleaşi taxe, urmând ca o nouă formulă să fie gândită ulterior. „Se va prelungi pentru anul viitor actualul sistem”, a spus Vâlcov.
Apoi a ieșit la rampă și premierul Victor Ponta, care a explicat că decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevenţe petroliere şi nu de a-l schimba pentru mai mulţi bani la buget este justificată de faptul că nu pot fi operate modificări „peste noapte”.
„Se vorbeşte foarte mult de redevenţe pentru resursele naturale şi eu cred că România trebuie să aibă un sistem modern, european de redevenţe, dar cum ar fi să le adoptăm prin ordonanţă de urgenţă azi şi să se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeşte miliarde de euro va spune «Da, aţi discutat azi, pe 3 decembrie, aţi adoptat-o pe 7 decembrie şi pe 1 ianuarie mă puneţi să îmi fac tot planul de afaceri pe nişte reguli pe care le luaţi peste noapte»”, a afirmat Ponta, invocând necesitatea de a fi asigurată predictibilitatea.
Primul ministru se contrazice însă pe el însuși. Nu mai devreme de luna septembrie, premierul afirma că proiectul privind noile redevenţe pentru sectorul petrolier va fi pus în dezbatere la începutul anului viitor şi va introduce un sistem care să asigure resurse bugetare la media europeană, dar care să nu descurajeze investiţiile prin perceperea unor taxe prea mari.
Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi.
Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în în luna decembrie a acestui an inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a Petrom, companie preluată de grupul austriac OMV.
Ziarul de Investigații a semnalat în nenumărate rânduri anomalia care se manifestă în domeniul redevențelor petroliere percepute de statul român.

Articolul precedentVanghelie: Victor Ponta trebuie să plece acasă.
Articolul următor„Stelu” despre Dorin Cocoş. „I-am dat 10 milioane de euro”