Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, motivul principal pentru care românii aleg, încă, să plece în străinătate ține de nivelul de salarizare pe care îl găsesc „afară” comparativ cu cel din țară. Afirmația a fost făcută de Raluca Turcan în cadrul evenimentului Topul Național al Firmelor Private.
Totodată, ministrul susține că în România sunt locuri de muncă, dar că este nevoie de calificare și formare pentru a putea aplica pentru acestea.
„Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară. În România sunt locuri de muncă, dar pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori.
Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor”, a afirmat Raluca Turcan, la Topul Naţional al Firmelor Private, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Totodată, ministrul Muncii a ținut să le mulțumească patronatelor pentru sprijinul acordat în negocierile privind majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei, adică 1.524 de lei „în mână”.
În prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi). Dintre aceștia, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 miliarde de lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit.
Gabriela Firea vrea să reducă diferența de remunerare dintre femei și bărbați