Gabriela Firea / Foto: Facebook

Senatoarea PSD, Gabriela Firea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a anunțat că de Zilele europene ale inegalității salariale, motto-ul din acest an e „Partajați sarcinile în mod egal acasă, pentru șanse egale la locul de muncă!”. Fostul primar al Capitalei a precizat că diferența de salarizare, la nivel european, dintre bărbați și femei este de 14,1%.

„Femeile muncesc dublu: și acasă, și la serviciu. Cresc copiii, spală, calcă, fac de mâncare…Sunt și bărbați care se implică în treburile casnice, dar în număr mai mic, din păcate”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Firea, hotărâtă să lupte pentru drepturile femeilor

Senatoarea PSD e decisă să lupte pentru protecția și echilibrarea situației profesionale a femeilor din România, motiv pentru care a anunțat că va depune în Senat o serie de proiecte.

Ea a mai explicat că acest decalaj între bărbați și femei e cauzat de împărțirea inegală a muncii neplătite. „Este munca făcută zilnic de femei acasă. Să reducem împreună diferența de remunerare dintre femei și bărbați!”, a conchis Gabriela Firea pe Facebook.

Pentru o societate mai echitabilă, egalitatea între femei și bărbați reprezintă o valoare fundamentală. Cu toate acestea, o femeie din Europa câștigă în medie cu 14,1% mai puțin decât un bărbat. Spre exemplu, în fruntea clasamentului în ceea ce privește diferențele salariilor primite de femei și bărbați, se află Estonia. O femeie câștigă cu 22% mai puțin decât primește un bărbat. Următoarele poziții sunt ocupate de Austria, Cehia, Germania și Slovacia. La polul opus se află Luxemburg, unde diferența este de doar 1,4%. În țara noastră diferența este foarte mică, de 2,2%.

Violența domestică în România

Din nefericire, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în perioada de pandemie a crescut violența în familie, fiind înregistrate cu 2,3 % mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii lor de viață.

În primele șapte luni ale anului 2020 au fost emise aproape 5.000 de ordine de protecție provizorii. Mai mult decât atât, 96% dintre autorii faptelor violente au fost bărbați. Trebuie amintit că violența domestică a crescut însă în întrega lume în perioada carantinei.

Gabriela Firea, atac la primarul general al Capitalei: „Praful s-a ales de tot!”

Articolul precedentBrașov: pensionarii voluntari fac after-school cu copiii din medii sărace
Articolul următorPolițist local, bătut de o femeie în stația de autobuz
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.