Oraşul Braşov pune accent, în permanenţă, pe pregătirea școlară la diferite discipline. Şcoala presupune şi after-school, ateliere de creație, chiar și cluburi vocaționale.
Sunt câteva dintre activitățile pe care le vor oferi, voluntar, 16 pensionari pentru câteva zeci de copii ce provin din medii sărace din Brașov, transmite Rador, citat de G4 Media.
Proiectul a pornit cu susținerea Fundației Regale Margareta a României și a unui partener privat, în anul 2019
În acest an școlar, proiectul a fost extins și pentru zona Transilvaniei. De aici sunt incluse două centre brașovene – unul al Fundației Diaconia Ajutor Internațional, al doilea al Asociației Aici pentru tine. La acest al doilea centru vor fi incluși în proiect 30 de copii, de care se vor ocupa 8 seniori, începând chiar de săptămâna viitoare, precizează sursa citată.
„Este o idee fantastică – de a uni aceste două generații. Copii aflați în risc de excluziune socială vor participa la activități susținute în mod voluntar de seniori. Se urmărește prevenirea abandonului școlar și dezvoltarea celor două generații”, a spus reprezentantul Asociației Aici pentru Tine, Adina Gal.
After-school, cu ajutorul pensionarilor voluntari: izolarea socială este combătută prin colaborarea între două generaţii
Mai mult, reprezentantul a explicat că este nevoie de un asemenea proiect, prin care se combate izolarea socială a vârstnicilor. De asemenea, se crează oportunități de îmbătrânire activă, iar copiii defavorizați își lărgesc cunoștintele. Cei mici cresc emoțional, se dezvoltă armonios prin diversitatea activităților la care iau parte.
În plus, Adina Gal a precizat că în pandemie există și posibilitatea de a avea aceste activități atât online, cât și hibrid.
„Din experiența noastră de ani de zile să știți că tot ce este fizic valorează pentru acești copii. Online-ul nu este un sistem care să funcționeze în cazul lor”, a adăugat Adina Gal.
Pe lângă cele din Brașov, Centre Generații în Transilvania mai sunt în Alba, Bistrița, Mureș, Timiș, Satu Mare. În total, în zona Transilvaniei, sunt cuprinși în aceste centre, 350 de copii și 80 de seniori voluntari
Cei care vor să se implice, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460–001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială pentru vârstnicii din România.
Asociația “Aici pentru Tine” este o organizație nonguvernamentală care contribuie la integrarea și reintegrarea persoanelor defavorizate, aflate în risc de excluziune socială.