Consiliul Superior al Magistraturii va încerca joi să aplaneze conflictul dintre judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și președintele instanței. Astfel, pe masa Secției pentru Judecători a CSM se află mai multe documente privind propunerea de revocare a judecătorului Marius Cristian Epure din funcţia de preşedinte al CA Constanţa. Propunerea aparține Adunării generale a judecătorilor din cadrul instanței de la malul mării, fiind vorba de un conflict care a luat amploare de câteva luni.
Totodată, aceeași Secție a CSM va analiza joi și „Raportul de control pentru verificarea modului de exercitare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea
responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale ale preşedintelui instanţei, vicepreşedintelui, preşedinţilor de secţii, precum şi a modului de exercitare a atribuţiilor de către Colegiul de conducere la Curtea de
Apel Constanţa”. O altă soluție va trebui să dea CSM și în ceea ce privește cererea de apărare a reputaţiei profesionale a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa, în baza raportului întocmit de Inspecţia Judiciară.
Judecătorul Epure Marius Cristian a fost numit preşedintele CA Constanța din ianuarie 2019, mandatul acestuia urmând a înceta în ianuarie 2022. Însă la Constanța au fost doar câteva luni de liniște. În luna martie, Adunarea Generală a Curţii de Apel Constanţa a transmis un comunicat în care îşi exprima dezacordul faţă de poziţia pe care şeful instanţei a avut-o în cazul protestelor magistraţilor, în condițiile în care Marius Cristian Epure cerea Secţiei pentru judecători a CSM să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor. Printre judecătorii protestatari fuseseră chiar colegii domnului Epure.
„Poziţia exprimată de către conducerea Curţii de Apel Constanţa în cuprinsul scrisorii adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel din România la data de 10.03.2019 nu reprezintă voinţa colectivului de judecători ai Curţii de Apel Constanţa, această opinie fiind exprimată în afara unui mandat acordat în baza unei adunări generale sau a altor forme de consultare internă”, se arăta la vremea respectivă într-un comunicat al Adunării Generale a judecătorilor Curţii de Apel Constanţa.
Ulterior, pe 9 aprilie, aceeași Adunare Generală vota pentru revocarea judecătorului Marius Cristian Epure din funcţia de preşedinte al instanţei, cu 21 voturi pentru, 8 abțineri și 1 vot împotrivă. Totodată, colegii judecătorului Epure au mai solicitat suspendarea acestuia din funcție până la finalizarea procedurii de revocare din funcție – 18 voturi pentru, 2 abțineri și 10 voturi împotrivă.