Situație puțin ciudată în domeniul farmaceutic, unde se pregătea preluarea a zeci de farmacii de către Help Net. Consiliul Concurenței a autorizat operaţiunile prin care Help Net Farma SA trebuia să preia 33 de farmacii deținute de Proxi-Pharm SRL, Flora Farm SRL şi Tinos Farm SRL, însă între timp tranzacția a picat.

În cazul Proxi Pharm era vorba de 17 farmacii în judeţul Constanţa (12 în oraşul Constanța, 2 la Techirghiol, una la Năvodari, una la Negru Vodă și una în satul Moviliţa, comuna Topraisar), în timp ce pentru companiile Tinos Farm și Flora Farm – 16 farmacii, în municipiul București și în județul Ilfov. Help Net este membră a grupului german Phoenix, iar în România, Grupul Phoenix este prezent și pe piaţa comerţului, prin intermediul companiei Farmexim SA.

Consiliul Concurenței se pregătea să dea undă verde, însă „ulterior deciziei Autorității de Concurență”, Tinos Farm şi Flora Farm au anunțat că nu vor mai încheia tranzacția cu Help Net.

În urma evaluării efectelor concentrării economice, Consiliul Concurenţei a constatat că aceste tranzacţii nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Legislația în domeniu prevede posibilitatea că firmele pot notifica autoritatea de concurență și în cazul în care demonstrează intenția de a încheia o tranzacție, practică frecvent utilizată de către companii.
Conform legislației, tranzacțiile care trebuie autorizate de Consiliul Concurenței, se notifică înainte de punerea în aplicare (de a lua decizii în numele companiei achiziționate)
”, a comunicat Consiliul Concurenței.

Articolul precedentRăzboi pe față la Curtea de Apel Constanța! Dorința judecătorilor de a-l revoca din funcție pe președintele instanței, în atenția CSM
Articolul următorDaniel Constantin în scandalul cu Pro România: „Îmi doresc ca acest proiect politic să continue și să aibă succes!”