Poliţiştii au descins, miercuri, 5 octombrie, la un depozit de colectare a deşeurilor periculoase. Potrivit datelor furnizate de autorități, sunt implicați administratorii a șapte societăți comerciale. Ei au trecut în acte că reciclează gunoiul conform legii, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Prejudiciul pe care l-au creat statului român se ridică la valoarea de 16 milioane de euro.
„Faptele ar fi fost comise de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare deşeuri de ambalaje şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu”, a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Prejudiciu imens din reciclare fictivă. Schema infracțională nu este, însă, completă. Ce se întâmplă cu OIREP-urile ?
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020 – 2021, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, în scopul obţinerii unor sume de bani, cu titlu de bonificaţie, de la organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului, persoanele bănuite ar fi furnizat acestor entităţi documente justificative în care ar fi consemnat activităţi nereale de colectare şi reciclare a 22.236.016 kilograme de deşeuri – ambalaje şi DEEE.
Prin raportarea acestei cantităţi în sistemul de transfer de responsabilitate s-a produs un prejudiciu Administraţiei Fondului pentru Mediu în valoare totală de 79.085.258 de lei, se arată în referatul polițiștilor.
Vătămat sau complice?
Cu toate acestea, putem spune că schema infracțională nu este completă, prin urmare, nici destructurată. Plecăm de la informațiile brute pe care le-am primit în cauze similare. Este dubios cum doar reprezentanții societăților comerciale ajung să fie trași la răspundere penală, iar cei ai organizațiilor care au obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului(OIREP-uri) nu sunt cercetați niciodată, ci doar „vătămați”. Nicio cantitate de deșeuri nu poate trece „fictiv” în acte cu ochii închiși ai reprezentanților OIREP-urilor, având în vedere că sunt nevoite să plătească sume fabuloase. Zin.ro a relatat, în urmă cu un an, un conflict dintre administratorul unei societăți comerciale și reprezentanții mai multor OIREP-uri, printre care și Asociația Environ, al cărei obiect de activitate este colectarea și recilarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice(DEE). Din datele puse la dispoziție de sursele noastre, una dintre angajatele Environ a recunoscut că președintele Asociației( Environ) Răzvan Ziemba, „nu s-a mai înțeles la plată cu administratorul unei societăți comerciale” și s-au „turnat” unul pe celălat.
„Părerea mea e că ați făcut mizerii împreună și acum nu vă mai înțelegeți”, spunea o angajată a Asociației Environ. Prin urmare, am vrea să înțelegem de la Poliția Română de ce în astfel de cazuri schema infracțională nu este completă.