sursă foto: DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au fost ocupați luna trecută, când au finalizat prin rechizitorii trei dosare, pentru fapte comise, într-unul dintre cazuri, chiar și în urmă cu 13 ani. Infracțiunile analizate de procurorii anticorupție pornesc inclusiv de la camătă și șantaj, ajungând până la evaziune fiscală și folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

Cele mai recente infracțiuni datează, spun procurorii, din perioada 2020 – 2021, unul dintre inculpați, un afacerist, fiind trimis în judecată în stare de arest.

În această cauză sunt acuzații de șantaj, camătă și spălare a banilor, inculpatul, deținător al unor societăți comerciale, fiind acuzat că a comis infracțiunile în formă continuată. În același dosar inculpat mai este și un alt bărbat, trimis în judecată tot în stare de arest, pentru complicitate la șantaj și complicitate la camătă, în timp ce pentru spălare a banilor vor răspunde în fața instanței și două societăți – SC Amertrans SRL și SC Food Frigo Meat SRL.

În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, primul inculpat, cu ajutorul celui de-al doilea, ar fi exercitat acte de violență psihică și fizică asupra unei persoane vătămate, pentru a o determina să dea suma de 150.000 lei dintr-un împrumut acordat anterior.

În aceeași perioadă, primul inculpat ar fi exercitat constrângeri asupra unei alte persoane vătămate, pentru a o determina să dea mai multe sume de bani, precum și un autoturism, cu scopul de a obține foloase materiale injuste. Totodată, în urma probelor administrate, ar fi reieșit că cel puțin începând din anul 2020, primul inculpat, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi dat bani cu împrumut, cu o dobândă de 3 – 5% pe lună, ca îndeletnicire.

Același inculpat ar fi disimulat adevărata natură a sumelor date cu titlu de împrumut și respectiv încasate de la debitori, în săvârșirea infracțiunii de camătă, sub aparența nereală a unor relații comerciale licite, în realitate inexistente, derulate prin intermediul firmelor pe care le deține, respectiv SC Amertrans SRL și SC Frigo Food Meat SRL. Astfel, inculpatul ar fi primit sume de bani de la datornici, inclusiv prin conturile bancare personale și ale societăților pe care le administrează, fiind notificat prin intermediul serviciilor de profil ale unităților bancare despre virarea sumelor respective.

Datele privind rulajele conturilor ar fi confirmat și împrejurarea că valoarea sumelor împrumutate și încasate în cursul anului 2020 și începutul anului 2021 de către inculpat ar fi fost de ordinul milioanelor de lei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile deținute de primul inculpat”, au detaliat procurorii DNA într-un comunicat.

Potrivit aceleiași surse, într-un alt dosar instrumentat în birourile DNA Constanța au fost trimiși în judecată în stare de libertate nu mai puțin de șapte inculpați (printre care trei oameni de afaceri, două societăți comerciale etc.), sub acuzația de evaziune fiscală comisă în forma autoratului și a complicității.

În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente. În realitate, produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto.

Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”, se arată în comunicatul de presă.

În al treilea dosar, inculpatul cercetat a solicitat să cadă la o înțelegere cu procurorii și, conform acordului de recunoaștere a vinovăției, instanța trebuie să parafeze pentru acesta o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare, pentru două infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În cursul anului 2012, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 277.580 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză”, se menționează în aceeași sursă.

Articolul precedent41 de parlamentari liberali cer ca Ludovic Orban să fie numit premier al României
Articolul următorKlaus Iohannis: ,,Trist, dar adevărat. România e în criză”. Primele reacții după demiterea guvernului Cîțu. Video