Produsele alimentare costă mai mult decât anul trecut, iar prețurile vor continua să crească.
Anul acesta, românii vor plăti și cu 15% mai mult pentru legume, fructe sau carne.
Conform consultanților economici, noile restricții din pandemie reprezintă bomboana de pe „coliva’’ prețurilor, influențând, în mod semnificativ, dinamica economică.
”Suntem în mijlocul unei adevărate furtuni a prețurilor”
”Suntem în mijlocul unei adevărate furtuni perfecte a prețurilor. Scumpirile vor continua, din păcate, până după sărbătorile de iarnă”, a declarat pentru Ziare.com, consultantul economic, Adrian Negrescu.
Cu alte cuvinte, de la o lună la alta, vom plăti din ce în ce mai mult pentru alimente. Mai mult, se estimează scumpiri alarmante, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
”Dincolo de acest fenomen, inflația creează și un alt efect semnificativ – reducerea gamei de produse alimentare. Pe fondul creșterii semnificative a costurilor de producție, distribuție și vânzare, mulți dintre producători și-au redus gama de produse. Aceștia se axează pe cele care le oferă cel mai bun potențial de câștig”, a mai explicat consultantul economic.
Conform estimărilor realizate, vom vedea în magazine mai puține produse alimentare decât în trecut și, din păcate, la o calitate mai slabă. ”Mărcile private se vor afla în prim-plan”, a mai explicat consultantul economic.
Scumpirea carburanților va accelera creșterea prețurilor la alimente și nu numai: energia electrică și gazele vor cunoaște numeroase majorări
Creșterea prețurilor la alimente vă continua și în lunile următoare, fiind influențată și de scumpirea carburanților. Aceasta a depășit pragul de 7 lei, alături de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, precizează Ziare.com.
Adrian Negrescu a mai explicat că peste 70% dintre alimentele pe care le cumpărăm din supermarketuri vin din import. Euro joacă un rol semnificativ, produsele fiina aduse în țară prin moneda europeană.
”Creșterea valorii monedei europene peste pragul de 5 lei, estimată pentru următoarele luni, va pune și mai multă presiune pe prețuri”, a mai punctat consultantul economic.
Prețurile vor continua să fie exagerate: românii trebuie să se aștepte să plătească mai mult cu 25% pentru carne și produse din carne
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, Dragoş Frumosu, a apreciat, în urmă cu ceva vreme, că este posibil că preţul cărnii de porc şi al pâinii să crească cu aproape un sfert. De asemenea, produsele lactate se pot scumpi cu 15%, toate acestea până în decembrie.
”Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum trei luni, cu creşteri mai mari pe alte zone. La carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%”, a estimat Dragoş Frumosu, potrivit Agerpres.