Deputata USR Cosette Chichirău, aflată deja la al doilea mandat, a anunțat ieri că a părăsit formațiunea politică care a „consacrat-o”.

Deputata ex-USR nu se retrage însă din politică, fiind decisă să candideze anul viitor la alegerile locale – intenția sa fiind de a deveni primar al municipiului Iași.

Într-o postare pe Facebook, deputata dă doar detalii despre nemulțumirile sale vizavi de politica din USR, un „partiduleț de 10%”, însă nu precizează concret cine o va susține pentru candidatura la primărie. Totodată, Cosette Chichirău promite să nu mai candideze pentru un nou mandat în Parlament.

Din ce scrie aceasta, „mișcarea reformistă a generației noastre trebuie continuată și revigorată, iar la USR motorul e cam gripat și nu mai trage”. A tras însă ea, după cum continuă în postare, subliniind că „n-am vrut să renunț la USR prea devreme, dar s-au acumulat destule dovezi că acum nu mai este prea devreme. Poate chiar puțin cam târziu”.

În aceeași postare, Cosette Chichirău detaliază și cum vede politica și administrația de succes:

Avem nevoie sa regăsim vigoarea și dinamismul anilor trecuți. Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidați aleși pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu și clar de reforme anti-corupție și pro-dezvoltare.

Partidele în sine, prin statutul lor care prevede nenumărate organe de conducere, ierarhii, funcții etc, se degradează și osifică – așa e de sute de ani în toate țările. SOLUȚIA este să avem o organizație care e partid doar juridic. Dar organizațional, să fie ceva orizontal, fără prea multe funcții, cu limite de mandate.

Parlamentari – un singur mandat. Servești patria 4 ani și apoi mergi înapoi de unde ai venit. Dacă ai fost candidat de la acest partid, se presupune că ai venit dintr-un loc foarte bun unde te poți întoarce fără probleme. Primari și consilieri locali – două mandate. La nivel local, ai nevoie de mai mult timp să construiești ceva.

În felul ăsta, nu se formează o “elită” inamovibilă a partidului, care rămâne acolo pentru funcții, chiar dacă ia decizii proaste/ dezastruoase. Candidații știu dinainte că nu se vor căpătui din politică și că nu vor face o carieră din asta. Venim, servim patria, lăsăm pe alții. Între timp, cei care au fost primari sau parlamentari devin mentori pentru cei noi. (…)

Mă frământă chestiunea asta de mult timp, dar mai intens de vreo doi ani, de la ieșirea USR de la guvernare. Au fost ceva speranțe post-guvernare, post-Cioloș, post-defuzionare, dar nu s-au materializat. Asta e. Nu e timpul de văicăreală, chiar dacă mă întristează teribil această despărțire. E timpul pentru acțiune!

A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic.
Rămân deputat și candidez la Primăria Iași. Cum am anunțat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou. Două mandate sunt arhi-suficiente, dar sunt gata să fiu mentorul altora. Dincolo de asta, hai să vedem cum construim ceva mai mare și mai adaptabil. Vă invit la conversație pe cosettechichirau.ro
”.

Articolul precedentPrimarul din Crevedia a fost exclus din PSD
Articolul următorMită ca „la piață” în Botoșani; un șofer a plusat de la 100 la 500 de euro mita oferită polițiștilor rutieri