Procurorii DNA au anunţat vineri că au început urmărirea penală împotriva şefei Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, ea fiind acuzată de abuz în serviciu, în acelaşi dosar în care este urmărit penal şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

Iată cum îşi argumentează procurorii decizia: “La data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, președinta CNA, autoritatea națională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenți), retragerea licenței audiovizuale pentru un post TV. În consecință, a fost emisă decizia nr.483/2013, în care, după o foarte elaborată expunere de motive și considerații de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post TV a încălcat dispozițiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, în sensul că a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancțiune prevăzută de lege într-o asemenea situație fiind retragerea licenței”.

CNA o-ntoarce ca la Ploieşti 

După nici două săptămâni, pe 1 octombrie 2013, s-a emis o altă decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru și 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenți), precizându-se doar că au fost admise argumentele conținute în contestația depusă de postul de televiziune sancționat, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se țină cont dacă există un punct de vedere al specialiștilor din cadrul CNA, care să constate dacă susținerile din contestație sunt temeinice și legale. „Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către suspecta Georgescu Laura, președinte CNA, în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care la ședința anterioară votaseră pentru retragerea licenței postului TV în ședința din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV anterior sancționat. Aceasta, în condițiile în care situația de fapt nu se modificase, în afara existenței unei contestații, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conține doar două pagini și jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituției pentru a se verifica argumentele susținute în respectiva contestație”, se mai arată în motivaţia procurorilor.

Intră în scenă Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc

După aflarea rezultatelor primului vot, prin care se retrăsese licenţa postului TV, reprezentanţii acestuia au fost îndrumaţi de membrul CNA Narcisa Iorga să apeleze la proptele din domeniul politic. Narcisa Iorga le-a şi precizat cui să se adreseze, printre aceştia afl-ndu-se Viorel Hrebenciuc. „Urmare a indicațiilor primite de la Iorga Narcisa, reprezentantul postului TV i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect în cauză, cerându-i să intervină la nivelul președintei CNA, Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susținerea intereselor postului TV sancționat, mai concret să obțină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licența”, mai spun procurorii.

Hrebenciuc nu a stat pe gânduri şi a pus umărul la salvarea televiziunii amicului său Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, primarul oraşului Piatra Neamţ: “În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe suspecta Laura Georgescu ca instituția pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influența și autoritatea pe care le deține în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte — membru al Comitetului Executiv Național, organul de conducere și de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al camerei Deputaților, funcție care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere și de decizie al partidului — Comitetului Executiv Național”.  

Consecinţele faptelor Laurei Georgescu

Procurorii DNA pun punctul pe i, reamintind că Laura Georgescu a fost numită în fruntea DNA la propunerea PSD, partid din care face parte Viorel Hrebenciuc, care a şi susţinut-o nemijlocit. „Prin acțiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activității CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcționarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența. Astfel, au fost afectați implicit și ceilalți operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenței neloiale, cât și a încrederii în corectitudinea desfășurării activității de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual și să aplice legislația specifică”, mai spun anchetatorii. 

Articolul precedentHrebenciuc, acuzat că a făcut presiuni la CNA pentru Pinalti
Articolul următorPercheziţii la SIVECO, într-un caz de evaziune fiscală.