Poliţiştii şi procurorii au început luni percheziţii la mai multe firme, printre care se află şi societatea SIVECO, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au loc la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor firme.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că printre firmele percheziţionate se numără şi compania SIVECO. Zece persoane vor fi aduse la audieri, iar în funcţie de probatoriul administrat şi de aspectele rezultate în urma percheziţiilor, vor fi dispuse măsurile legale în acest dosar, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală. „În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, a anunţat Poliţia Română.

Din cercetările oamenilor legii a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft au fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro. Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”.

În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti. Percheziţiile sunt făcute de ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Poliţia Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. La percheziţii participă şi poliţişti de la inspectoratele judeţene de poliţie din Giurgiu şi Ilfov, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. 

Articolul precedentLaura Georgescu, şefa CNA, urmărită penal
Articolul următorAdriean Videanu, liber la urmarire penala