Șantierul de la Biblioteca Națională era neautorizat

În urma accidentului de muncă de luni, doi muncitori au decedat, iar alți patru sunt răniți, fiind internați în spital

Prefectul Capitalei, Alin Stoica a precizat la Digi 24 că șantierul de la Biblioteca Națională, unde luni a avul loc un accident de muncă soldat cu două decese, nu era autorizat. Mai mult, nici nu s-au respectat normele de protecția muncii.

„Lucrarea respectivă nu era autorizată, nu erau luate măsurile elementare de siguranţă pentru asigurarea şantierului respectiv şi pentru protejarea lucrătorilor. Evident că ITM, după ce va face ancheta, va veni cu rezultatele finale şi va identifica toate neregulle. Este un exemplu despre cum nu trebuie făcute lucrurile, pentru că, până la urmă, este o companie municipală care ar trebui să fie un exemplu”, a declarat Alin Stoica la Digi 24.

Acesta a adăugat că șantierul aparține unei companii a Primăriei Sectorului 3, care din păcate nu respectă normele de protecția muncii. „Aşa ceva nu ar trebui să existe niciunde în România. Munca în sine este mai periculoasă decât alte munci şi sunt nişte norme de protecţia muncii care trebuie respectate cu stricteţe. De multe ori nu sunt respectate pentru că sunt prea costisitoare pentru unii, sau pentru că îi împiedică, sunt unii care le refuză”, a adăugat prefectul.

Despre această lucrare neautorizată pare că nimeni nu știe nimic, nici Ministerul Culturii, nici reprezentanții Bibliotecii Naționale, deși șantierul se afla pe terenul acesteia din urmă, care se află în subordinea ministerului.

Aceștia au transmis doar că nu a existat niciun contract cu firma respectivă și că vor cere mai multe informații de la Primăria Sectorului 3.

Reamintim că în acest caz a fost deschis un dosar penal in rem, iar cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 și Serviciul Omoruri sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Dosar penal în cazul accidentului de muncă din Sectorul 3

Articolul precedentConstanța: Controale pentru respectarea măsurilor anti-Covid
Articolul următorPercheziții la Cluj, într-un dosar de fals electronic