Sursa: Facebook FSE Spiru Haret

Greva declanșată de angajații din Învățământ intră în a doua săptămână și nu sunt semne că spiritele s-au liniștit.

Deși reprezentanții Guvernului consideră că s-a făcut tot posibilul pentru a îndeplini revendicările cadrelor didactice și ale personalului auxiliar, iar liderii politici s-au întrecut în declarații optimiste, Marius Nistor, președinte Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, avertizează că mișcările de protest vor continua.

Într-o intervenție pentru B1 TV, liderul „Spiru Haret” a dezvăluit că greva va continua, deoarece nu au fost respectate promisiunile făcute profesorilor.

Potrivit acestuia, decizia de a continua greva aparține „colegilor din unitățile de învățământ preuniversitar”, „după ce s-a analizat Ordonanța de Urgență care a fost promovată de Guvernul României, fără a exista un acord din partea noastră”.

Colegii noștri consideră că rezultatele nu sunt cele așteptate de ei, iar în privința viitoarei grile de salarizare care ar trebui să facă obiectul Legii unitare de salarizare nu există niciun fel de garanție. Atâta timp cât referirea la salariul debutantului cu studii superioare apare doar într-o notă de fundamentare care nu are nicio putere din punct de vedere juridic.

Este doar un document care însoțește o ordonanță de urgență. Ei trag concluzia în momentul de față că de fapt politicienii ezită să își ia angajamentul în folosirea acestui reper când se va discuta despre Legea unitară de salarizare. Nu am fi ajuns la greva generală dacă în proiectul Legii învățământului preuniversitar articolul respectiv cel care făcea referire la salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată care ar trebui să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie ar fi rămas acolo.

Cu toate insistențele noastre, varianta a plecat fără să conțină articolul în cauză iar în Parlament, când au avut loc dezbaterile cu toate insistențele noastre, majoritatea a votat votat fără să conțină acest articol atât de important pentru noi. Din start rezultă foarte clar că nu există un angajament al clasei politice pentru păstrarea articolului respectiv și de punere în aplicare a unei grile de salarizare care a fost negociată cu Guvernul României care ar fi stabilit o salarizare decentă.

Vorbim despre o grilă care prezintă un mare semn de întrebare ca și aplicabilitate. Sunt niște probleme care s-au acutizat în ultimii ani, probleme la care trebuie să răspundă și nu se mai poate amâna prea mult”, a spus liderul de sindicat pentru sursa citată.

De altfel, și pe pagina de Facebook a Federației se arată același lucru: greva continuă, pentru că „textul OUG 53/2023 este nemulțumitor”:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.

După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ.

Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.

Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării. Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“. Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”.

Articolul precedentSe oprește apa potabilă în două localități din Constanța
Articolul următorKelemen Hunor, de Ziua unităţii naţionale maghiare: „Să fim mândri de noi înșine, de comunitatea noastră și de identitatea noastră”