Potrivit datelor Salario, 82% dintre angajații din domeniul HORECA primesc sub salariul mediu net pe economie ( 3.937 lei), iar 42,2% obțin salariu cuprins între 2.000 și 3.000 de lei.
De asemenea, 21,7% dintre cei care lucrează în restaurante, hoteluri și cafenele câștigă sub 2.000 de lei, 14,2% obțin venituri între 4.000 și 7.000 de lei și doar 4,1% ajung să primească lunar peste 7.000 de lei, informează G4media.ro.
Totodată, Turismul, Sport & Welness și Pază și protecție sunt cele mai slab plătite sectoare din economie, cu o medie salarială de 3.000 de lei.
Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România, a precizat că deficitul de forță de muncă din domeniul Turismului reprezintă o problemă serioasă pentru mii de afaceri.
Mii de oameni au decis să renunțe la joburile din HORECA deoarece, majoritatea angajatorilor oferă un salariu mic, iar munca este titanică.
HORECA, în colaps. Angajați din Nepal – bucătari și ospătari în restaurantele românești
De asemenea, Drăghici a susținut că această migrare masivă înspre alte domenii a fost provocată de lipsa de interes din partea angajatorilor față de angajați, salariul mic și orele multe de lucru.
„Cel mai mult se recrutează în acest moment agenți de turism, recepționeri și personal pentru curățenie”, a spus Roxana Drăghici.
Un agent de turism câștigă anual 2.600 de lei, iar la veniturile acestuia se adaugă și comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, cei care lucrează ca agent de turism își pot dubla salariul, având și reduceri privind pachetele de vacanță.
Cele mai mici salarii se oferă celor care lucrează ca barman (1.750 lei), hostess (1.700 lei), chelner (1.900 lei) și casieri (2.000 lei). Totodată, orașele cu cele mai mici salarii medii nete din Turism sunt în Cîmpina (1457 lei), Reșița (1.600 lei), Pașcani (1.640 lei), Călărași (1.900 lei) și Sinaia (2.000 lei).
La polul opus, în București se câștigă cel mai bine (3.200 lei), Cluj-Napoca (3.000 lei), Timișoara ( 2.800 lei), Constanța (2.800 lei) și Brașov (2.800 lei).
Totodătă, un manager de hotel poate câștiga un salariu mediu net de 7.500 de lei, director general (9.000 lei), iar maxim 18.000 lei. Mai mult, un bucătar-șef câștigă la nivel național 4.000 de lei minim, iar salariul maxim poate să ajungă până la 8.000 de lei.
Un asistent de zbor câștigă 4.800 de lei minim, iar salariul maxim poate ajunge la 13.000 de lei.
Citește și articolul: Ciucă îi liniștește pe cei din HoReCa: România este o țară sigură