Sursa foto: Pixabay

Luigi di Maio, ministrul de Externe al Italiei, a precizat că din cauza blocării cerealelor în Ucraina a început „războiul mondial al pâinii”, informează Digi24. Oficialul italian a susținut că această situație va duce la noi conflicte în Africa.

„Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm”, a declarat Luigi Di Maio.

Reamintim că Ucraina reprezintă unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și fertilizatori pentru agricultură. Mai mult, mărfurile sunt fundamentale pentru securitatea alimentară în zeci de țări din Africa.

Moscova își intensifică propaganda și a instituit un lagăr informațional de-a lungul Rusiei

Ministrul italian de Externe a avertizat că este nevoie de ca Putin să ajungă la un acord de pace care să includă un acord și asupra cerealelor.

„(…) Dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile”, a mai spus acesta.

În momentul de față, 30 de milioane de cereale sunt blocate în porturile ucrainene de către armata rusească. Mai mult, oficialul italian a informat că toate statele UE acționează pentru a debloca toate cantitațile de grău care trebuie să iasă din Ucraina.

Guvernul italian a anunțat că vrea să demineze porturile Ucrainei și să creeze „coridoare maritime” pentru transportul grâului, cum este cazul portului Mariupol.

ONU a tras un semnal de alarmă cu privire la repercusiunile pe care le are războiul dintre Ucraina și Rusia, ambele țări fiind exportatoare de cereale.

Astăzi, 5 iunie, au fost raportate noi explozii în capitala Ucrainei, Kiev și Donețk. De asemenea, alte patru localități au fost ținta unor atacuri cu rachete. În urmă cu o zi, rușii au bombardat cea mai mare mănăstărie din lemn din Ucraina, înăuntru fiind peste 300 de refugiați.

Liderul de la Kiev îi acuză pe militarii Moscovei că știau sigur ce obiectiv atacă.

Citește și articolul: Când viața bate filmul. Volodimir Zelenski, transformat în idolul generației căreia îi este teamă să meargă în Armată, este actorul de comedie care a ajuns președintele Ucrainei

Articolul precedentDomeniul HORECA, abandonat. Angajații obțin sub salariul mediu net pe economie
Articolul următorZeci de persoane au fost împușcate în Statele Unite
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.