Sociologul și social democratul Vasile Dîncu a declarat, într-o emisiune Digi24, că protestele actuale, cele anti-restricții, cu sloganul „Jos pandemia!”, ar avea ceva în comun cu protestele care au început în 2017, marca #rezist, îndreptate împotriva regimului condus de Liviu Dragnea și mai ales împotriva celebrei Ordonanțe de Urgență cu numărul 13. Cu toate astea, sesizează și diferențele, acum fiind, cu siguranță vorba de cerințe diferite. „Oamenii ies şi strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeaşi revendicare. (…) Oamenii nu au vrut neapărat în momentul ăsta, cred că ”Jos guvernul, ci vor mai mult, vor să poată să participe la sistem şi la propria lor viaţă, sunt speriaţii de spitale, sunt speriaţi să meargă la spitale”, a spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu crede, totuși, că Executivul ar trebui să țină cont și de aceste proteste

Mai mult, Dîncu a afirmat că acum vorbim despre o situaţie de criză politică „şi mie mi se pare că în acest moment capitalizăm şi ceea ce s-a întâmplat înainte în politică, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în politică şi oamenii sunt dezorientaţi, oamenii sunt dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă şi simt că nu-şi pot gestiona viitorul”.

Rafila critică lipsa de reacție a ministrului Voiculescu

Potrivit sociologolului, 10% dintre nemulțumiții din stradă și-ar fi pierdut locurile de muncă „sigur, asta nu se vede în statistici neapărat, pentru că foarte mulţi au lucrat, de exemplu, în zona gri, au avut ocupaţii mai degrabă informale decât formalizate şi fiscalizate – sunt vreo 40% care spun că şi-au pierdut foarte mult din venituri, ceea ce duce la o situaţie, după părerea mea, o situaţie oarecum de explozie socială. Noi ştim, în sociologie, un om în stradă înseamnă o mie de oameni nemulţumiţi acasă, cam aşa au fost la ultimele revolte de stradă, caracterul este însă diferit acum”.

În plus, acesta a mai afirmat că este greșit ca aceste proteste să se îndrepte împotriva medicilor, cel care, până la urmă, lucrează în linia întâi a pandemiei, încă de la începutul acesteia.

Articolul precedentGermania ar putea să ofere libertăți suplimentare vaccinaților
Articolul următorRădulescu „Mitralieră” are o dorință de Paște: creștinii să își dea mâna și să iasă în stradă
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.