Ministerului Apărării Naţionale a precizat, într-un comunicat de presă, că în 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva MApN au fost predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006, potrivit unui comunicat de presă, transmis luni. Ministerul Apărării răspunde astfel cererii a trei cercetători CNSAS de predare a întregii arhive.

Totodată, MApN afirmă că, pe 22 februarie, ministrul apărării Nicolae Ciucă şi specialişti din instituţie au avut o întrevedere cu o delegaţie a Colegiului CNSAS, condusă de preşedintele Constantin Buchet.

„În urma discuţiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Această comisie, formată din specialişti ai celor două instituţii, urmează să stabilească un grafic de consultare şi analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale şi vor decide cu privire la caracterul şi destinaţia acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 şi prevederilor OUG 24/2008”, se mai arată în comunicatul MApN.

Arhivă preluată în 1990, predată în 2006

MApN a precizat că documentele din arhiva fostei Securităţi, care au fost primite în custodie de MApN după luna ianuarie a anului 1990 au fost predate, în anul 2006, cu excepţiile prevăzute de cadrul legislativ, în baza HG nr.731/07.06.2006 privind preluarea în gestiune de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a arhivei deţinute anterior de fostele organe de securitate, a Hotărârii CSAT  nr. 60/17.04.2006, a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.130/28.08.2006 şi a Protocolului încheiat între MApN şi CNSAS.

 Reamintim că trei cercetători ai CNSAS, Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, i-au cerut ministrului Nicolae Ciucă o „decizie urgentă” de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități.

Istoricul Mădălin Hodor, despre registrul dorit de ministrul Economiei: „Domnul Năsui ne dă oportunitatea de vis să ne transformăm în Securitate”

Articolul precedentNelu Tătaru: „80% dintre manageri nu au ce căuta acolo”
Articolul următorDiana Șoșoacă și derapajele de la proteste