Alianța USR PLUS, propunere pentru sancționarea celor care votează „la două mâini”

PSD și PAUR s-au remarcat la votul Legii Bugetului pe 2021. Liderul PSD consideră că a fost un „gest reflex”

Parlamentarii Alianței USR PLUS au depus în Parlament un proiect de modificare a statutului senatorilor și deputaților, ce prevede sancționarea cu peste 80% din indemnizație în cazul în care aceștia vor vota „la dublu”, folosind cartela unui alt coleg.  De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula. „Pentru noi, o Românie fără hoție nu este un slogan. Iar demersurile pentru atingerea acestui obiectiv nu pot ocoli Parlamentul!”, au declarat cei din Alianța USR PLUS.

La această decizie s-a ajuns în urma mai multor imagini din timpul votului Legii Bugetului pe 2021, când parlamentari PSD și PAUR au fost văzuți votând și pentru colegii de bancă.

„Parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor și deputaților în sensul sancționării disciplinare a celor care nu înțeleg că o funcție de demnitate publică de un asemenea nivel implică integritate și respect față de alegătorii care te-au trimis în Parlament.

Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară. Adică, vor pierde peste 80% din indemnizație! De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula”, au transmis reprezentanții USR PLUS, într-o postare pe Facebook.

Parlamentarii și standardul înalt al respectului față de lege

Potrivit art 387 din Codul Penal, în cazul infracțiunilor electorale, fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitătii unor drepturi.

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât avertisment scris, așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor. Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, a declarat deputata Oana Țoiu.

Votul multiplu, un „gest reflex”

În această privință, Ciolacu a precizat că a fost „gratuită” forțarea acest voturi, dar că le consideră o greșeală, urmând să se ia o măsură împotriva acestor fapte.

„Categoric, e o greşeală! Eu, de câte ori am o urgenţă şi nu mai pot participa la vot, îmi iau cartela, mi-o pun în buzunar, plec, mă întorc, introduc cartela (…) Consider că forţarea acelor voturi a fost făcută gratuit, adică a fost un gest reflex care nu se impunea”, a precizat Ciolacu, la Digi 24.

Ciolacu și votul multiplu din Parlament: „Au existat cazuri şi de la PNL şi de la USR. O să venim cu o modificare la Regulament”

Articolul precedentAnimalele de la zoo, bătaia de joc a doi deputați PNL
Articolul următorDeputatul Ungureanu, despre Iohannis și Dosarul 10 august: „Este responsabil direct din punct de vedere moral și politic”