OLAF a identificat tentative de fraudă cu vaccinuri anti-Covid

Un miliard de vaccinuri, 14 miliarde de euro

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), organism al Uniunii Europene, a informat joi că 12 state membre au avertizat instituţia că au primit oferte false din partea unor intermediari pentru a cumpăra până la un miliard de doze de vaccinuri în valoare de 14 miliarde de euro, însă din fericire niciuna dintre aceste fraude nu s-a materializat, transmite EFE, citat de Agerpres.

„Obiectivul escrocilor este de a convinge autorităţile publice să facă plăţi importante pentru a-şi asigura achiziţia, iar după aceea să dispară cu banii”, a relatat OLAF, care a amintit că stratageme similare s-au înregistrat şi anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, cu materiale de protecţie sau măşti într-un moment în care exista o penurie.

Escrocii oferă ţărilor Uniunii Europene mari cantităţi din vaccinuri despre care susţin că ar proveni de la laboratoare al căror produs a fost deja aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa cum este cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

În general, este vorba despre companii „care până de curând nu aveau activitate” sau făceau afaceri cu mărfuri complet diferite, care nu aveau legătură cu vaccinurile. În general, aceste companii îşi au sediul în ţări din afara Uniunii Europene, pentru ca trasabilitatea lor să fie mai greu de realizat, a semnalat OLAF.

Vaccinuri false în China și Africa de Sud

Autoritățile din China și Africa de Sud au confiscat mii de doze de vaccinuri Covid-19 contrafăcute, a declarat miercuri Interpol, avertizând că acesta reprezintă „doar vârful aisbergului” în criminalitatea legată de vaccin.

Într-un depozit de lângă Johannesburg, Africa de Sud, ofițerii de poliție au descoperit 400 de flacoane – echivalentul a aproximativ 2.400 de doze- care conțin vaccinuri false împotriva Covid și mii de măști neconforme. În urma descinderii, au fost arestați patru presupuși vinovați. Totodată, poliția din China a identificat cu succes o rețea de vânzare a vaccinurilor Covid-19 contrafăcute, într-o anchetă susținută de Interpol, citat de Digi24.

De asemenea, Interpol avertizează asupra vaccinurilor vândute în mediul online. „Orice vaccin care este promovat pe site-uri web sau pe dark web nu este legitim, nu este testat și poate fi periculos”.

Vaccinul rusesc, incompatibil cu alcoolul și tutunul

Articolul precedentPolițiștii care au torturat doi tineri din Capitală, sub control judiciar. Relatările uneia dintre victime
Articolul următorIoan Ciugulea, liderul ALDE Olt, trimis în judecată pentru luare de mită