Primăria București, proiecte de 7 miliarde de euro prin PNRR

Proiectele sunt pe domenii precum mobilitate, termoficare, protecția mediului și protecția socială

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a anunțat, vineri, că a trimis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a fi incluse în PNRR proiecte cu o valoare totală de 7 miliarde de euro pentru domenii precum mobilitate, termoficare, protecția mediului și protecția socială.

Mobilitatea bucureștenilor

Edilul a precizat că interesul mare al administrației este pe partea de mobilitate. „Trebuie să rezolvăm, odată pentru totdeanuna problema traficului și tot ce înseamnă problemele conexe cu traficul. Proiectul cel mai important pe care îl propunem este metroul de suprafață. De asemenea, propunem  modernizarea și extinderea rețelei de tramvai și electrificarea rețelei de transport. Aici intră atât achiziția de tramvaie, unde suntem deficitari, cât și transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze”, a declarat Nicușor Dan.

Termoficarea Capitalei  

Un miliard de euro pentru proiectele cu privire la termoficarea din București, aceasta este suma pe care a anunțat-o Nicușor Dan. „Avem un set de proiecte pentru termoficare, care se referă atât la modernizarea rețelei, principală și secundară,  la digitalizarea sistemului de termoficare, aici vorbim atât de rețeaua de transport și distribuție, cât și de contorizare inteligentă la beneficiari”, spune primarul general al Capitalei.

„Plămâni verzi pentru București”

De asemenea, PMB a depus proiecte propuse pentru protecția mediului, în valoare de 900 de milioane de euro, iar cel mai mare proiect se numește „Plămâni verzi pentru București” și vizează amenajarea de spații verzi și plantări de arbori. „Avem un proiect care vizează gestionarea deșeurilor. În ceea ce privește sănătatea, avem în vedere proiecte de extindere și de construire de noi corpuri pentru spitalele existente. Avem un proiect care vizează obținerea autorizațiilor de securitate la incendii și tot ceea ce înseamnă modernizări pentru acest obiectiv. Avem proiecte sociale – realizarea de creșe, de locuințe sociale și o rețea de servicii sociale pentru victimele violenței domestice. Avem un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic. Nu e clar dacă prin PNRR se vor finanța doar clădiri publice sau și private. Un alt proiect la care țin foarte mult – Dâmbovița, axă creativă a orașului, amenajarea cursului și crearea unor facilități academice, de IT și tehnologie”, adaugă Dan.

PNL a găsit la prefectul PLUS Alin Stoica o postare denigratoare la adresa lui Nicușor Dan