Ministrul Justiției: „Să avem răbdare să vedem motivarea”

„Mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România”

Ministerul Justiției, Stelian Ion a declarat, vineri, că trebuie văzută motivarea  clasării dosarului „10 august”, decizie dată  de Tribunal București. Mai mult, acesta a subliniat că este prematur să se discute despre o atacare a deciziei la CEDO. De asemenea a ținut să precizeze că „dacă e vreo aşteptare din partea cuiva să intervină ministrul Justiţiei, nu se poate întâmpla şi e bine că e aşa”.

Este foarte important ca oamenii să cunoască detalii legate de stadiul acestui dosar. A fost un eveniment nefericit, care a stârnit multă emoţie şi încă, după atâta timp, au trecut deja ani de la acel eveniment, şi încă stârneşte emoţie. Oamenii asteaptă răspunsuri şi ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile. Eu voi încerca să dau nişte lămuriri cu privire la acest dosar, dar nu vă aşteptaţi să facem lumină în acest dosar astăzi. Am fost în Piaţa Victoriei atunci, am văzut cu ochii mei alături de prieteni, colegi, rude, deci voi încerca cât se poate omeneşte posibil să dau la o parte latura emoţională şi să mă refer la chestiuni factuale.

Ministrul Justiției, Stelian Ion

Dosarul „10 august”, clasare parțială

 Ministrul a explicat faptul că este necesară așteptarea motivării, mai ales în contextul în care s-a disjuns o parte spre Secția Parchetelor Militare.

”E important să aşteptăm motivarea. Acea încheiere pronunţată de judecătorul de camera preliminară e definitivă, dar până nu vedem motivarea, nu putem avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat. Solicitarea mea este să avem răbdare să vedem motivarea. Nu se termină aici dosarul 10 august. Din acea cauză s-a disjuns o parte către Secţia Parchetelor Militare şi acea parte îşi va urma cursul. Acea parte se referă la interacţiunile jandarmilor cu manifestaţii. Mai e o zonă cu alte persoane care nu deţineau funcţii de militari în acea perioadă, nici cu privire la acele persoane nu s-a luat o decizie finală”, afirmat ministrul Justiţiei.

„Îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România, nu la CEDO”

Conform ministrului Justiţiei, plângerea împotriva soluţiei de clasare poate fi făcută în termen de 20 de zile, iar ordonanţa de clasare nu a fost comunicată decât pentru 16 persoane, deşi 700 de persoane vătămate au făcut plângere penală.

„Eu văd în acest moment că există remedii şi mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România, nu la CEDO. Este important de spus că în momentul când apar fapte noi se poate redeschide dosarul şi o parte din dosar va fi cercetat în continuare de către organele de anchetă. Acestea sunt câteva elemente, nu am intrat în detalii de ordin tehnic”, a argumentat Stelian Ion.

Președintele Iohannis a solicitat lămuriri în Dosarul „10 august”

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi ministrului Justiţiei Stelian Ion să explice urgent cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul care vizează evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.

„Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi de aceea am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Klaus Iohannis joi pe Facebook.

Cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul „10 august” a fost respinsă marţi, de Tribunalul Bucureşti.

Ministrul Justiției, Stelian Ion nu vrea să comenteze decizia instanței în Dosarul „10 august”

Articolul precedentMinistrul Drulă recunoaște situația deplorabilă în care se află infrastructura feroviară
Articolul următorPrimăria București, proiecte de 7 miliarde de euro prin PNRR