Lilian Zamfiroiu, propus ambasador la Vatican, ieșea „la cafea” cu ofițerii de la Securitate

Lilian Zamfiroiu recunoaște că ar fi fost contactat de ofițerii vechiului regim și că aceștia ar fi încercat să obțină informații de la el cu privire la activitățile profesorilor săi

Lilian Zamfiroiu este numele unuia dintre cei 26 de noi ambasadori, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe. Fostul președinte al Institutului Cultural Român (ICR) ar urma să ocupe funcția de ambasador la Vatican. Zamfiroiu este bănuit că ar fi avut legături cu Securitatea, nedovedite, însă până în ziua de astăzi, notează Newsweek.ro.

Ce spune Lilian Zamfiroiu despre suspiciunea colaborării cu Securitatea

Lilian Zamfiroiu recunoaște că ar fi fost contactat de ofițerii vechiului regim și că aceștia ar fi încercat să obțină informații de la el cu privire la activitățile profesorilor săi, însă afirmă că nu se poate numi colaborator al Securității, de vreme ce nu a semnat niciodată nimic cu aceștia, refuzând vehement o astfel de posibilitate.

Discuţiile erau cordiale

„Pe mine m-au întrebat întotdeauna de profesori. Mă simţeam jenat fiindcă nu aveam ce să le spun. Ce să le spun? Că italianul ne dădea să fumăm ţigări scumpe? Probabil că le-am spus şi asta, nu mai ţin minte. Discuţiile erau cordiale, că nu şi-ar fi permis ăia, în prezenţa decanului, să intre în amănunte. Dar nu am semnat niciun angajament. (…) La un moment dat, ofiţerul de Securitate m-a invitat în oraş, singur. Acolo mi-a spus că dacă voi semna voi avea posibilitatea să …. nu-ştiu-ce. În momentul ăla i-am recitat “poezia”. Omul a înţeles”, declara Lilian Zamfiroiu, în anul 2013, într-un interviu pentru Adevărul

Ioan Ciugulea, liderul ALDE Olt, trimis în judecată pentru luare de mită

În urmă cu opt ani, Germina Nagâț, șef al Direcției de investigații CNSAS, declara că până la desemnarea verdictului de „colaborator al Securității” este cale lungă, fiind nevoie de o anchetă care să dovedească faptul că eventualele informații transmise de suspect Securității ar fi creat prejudicii unei terțe părți.

„Nu orice persoană care a stat de vorbă cu un ofițer de securitate este colaborator, nu orice persoană care a semnat un angajament, adică a făcut o promisiune în scris și a luat eventual un conspirativ, este un colaborator. Toate aceste spețe nu sunt probe în sine, ele singure nu stau ca probe de colaborare”, a spus aceasta, la vremea respectivă.

Articolul precedentAna Birchall crede că doar un ministru al Justiției poate opri fuga condamnaților din țară
Articolul următorBarna și Cioloș, în bătălia pentru conducerea USR PLUS
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.