Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, a declarat că țara noastră așteaptă o foaie de parcurs din partea autorităților americane pentru demararea unei campanii de conștientizare a publicului cu privire la includerea în programul Visa Waiver.
Demnitarul a precizat că și autoritățile române vor trebui să facă demersurile necesare pentru ca românii să nu mai aibă nevoie de viză pentru a merge în SUA. Muraru a declarat la Digi 24 că nu există nici o țară care să fi fost inclusă în program cu o rată de respingere a vizelor de 10 %, cât este în momentul de față în România.
„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10 %, așa cum suntem noi acum, la sub 3 % într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru.
Programul Visa Waiver
Totodată, demnitarul a mai precizat că programul Visa Waiver datează din 1986 și prevede ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3 % într-un an fiscal. Mai exact, dintre toți cetățenii unui stat candidat care solicită viză pentru Statele Unite mai puțin de 3 la sută să fie refuzați.
Muraru a spus că este „un proces foarte complex”, dar cu toate acestea, se declară optimist și crede că în următorii trei ani, românii vor avea posibilitatea să călătorească în Statele Unite fără viză.
„Să vedem și cifrele pe anul fiscal 2021, pentru că ele nu au venit. E clar că dacă nu facem nimic, nu se va întâmpla nimic, pentru că de 5 ani suntem blocați la această rată de respingere de aproximativ 9-10 la sută și nu a existat o scădere naturală, cum a existat în cazul Poloniei, de exemplu”, a spus ambasadorul român la Washington.
De asemenea, Muraru a susținut că există deja o strategie „foarte robustă” pe care o va pune în aplicare privind campania publică de informare a programului Visa Waiver.
„Există aceste discuții, pregătim toate aceste documente și când va exista această campanie, în mod evident, că reprezentanții mass-media vor fi invitați pentru discuții foarte aplicate”, a conchis Andrei Muraru.
Reamintim că în prezent, programul Visa Waiver permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în SUA fără viză, pentru afaceri sau turism timp de 90 de zile. Pentru a putea participa la programul american, o țară trebuie să respecte mai multe cerințe, cum ar fi: securitatea documentelor, gestionarea frontierelor și reglementările în domeniul imigrației.
În cazul țării noastre, principala piedică de a participa la program este reprezentantă de rata mare de respingere a vizelor ( peste 10% în 2020).