Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est Constanța se va desființa

Ministrul Attila a anunțat reformarea instituției de stat

Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, cu sediul în Constanța, are zilele numărate, după ce ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila (UDMR) a anunțat  prima mare reformă într-o instituție de stat din mandatul guvernului Cîțu. E vorba despre desființarea structurilor regionale intermediare ale Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) și reducerea costurilor aferente, potrivit unui comunicat de presă.

În urma unei analize la nivelul ISC, ministrul Attila a constatat că „pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”. Mai mult, acesta a precizat că la nivel național, ISC are 1.016 posturi, din care sunt ocupate 770, iar cheltuielile pentru 2020 au fost în cuantum de 21,3 milioane de lei, reprezentând salarii, sediu, autoturism și consbustibil, costurile facturilor, precum și alte cheltuieli.

19 atribuții ale inspectorilor șefi regionali se regăsesc și în atribuțiile inspectorilor șefi județeni, iar 29 de atribuții ale inspectoratelor șefilor de serviciu  regionali se regăsesc și la nivel județean ale acelorași posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc același scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituțională privind eliminarea nivelului intermediar, și păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetățean, cel județean

Cseke Attila, comunicatul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației

Inspectorat fără inspectori

Potrivit lui Cseke Attila, Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, condus în prezent de inspectorul șef regional – Dayan Fetislam, având atribuția de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, „nu are niciun inspector, atribuțiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii județeni”.

De altfel, săptămâna viitoare vor fi supuse dezbaterii publice proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC prin desființarea structurii regionale, respectând prevederile legale stabilite de Codul Administrativ.

Inspectoratul de Stat în Construcții a fost înființat prin Ordonanța de Guvern 63/2001, iar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 26 din 2013 a fost organizat nivelul regional al structurii acestei unități.

Articolul precedentForțele Navale Române desfășoară exerciții de amploare în Marea Neagră
Articolul următorLiderul deputaților PSD atenționează că decizia de a redeschide școlile este pe fondul unui „haos general”