Sursa: captură video

Gabriel Plăiașu, deputat aflat la al treilea mandat, este acuzat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, faptă pentru care a și fost trimis în judecată la finalul anului.

Alături de parlamentar, în dosar mai sunt judecate și alte două persoane, inclusiv un fost viceprimar dintr-o comună dâmbovițeană, județ pe care Plăiașu îl reprezintă în Camera Deputaților ca ales – inițial din partea PNL, iar acum ca membru al Partidului Forța Dreptei.

Din ce arată DNA într-un comunicat de presă, deputatul Plăiașu ar fi participat activ la fraudarea fondurilor europene, convingându-l pe șeful Centrului Local Târgoviște din cadrul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură să obțină bani, deși nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege. De altfel, șeful centrului, Constantin Mihai Matei, va fi judecat de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În ceea ce îl privește pe fostul viceprimar, Ștefan Selea, acesta este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în contextul în care, în vremea în care deținea funcția la Primăria comunei Moțăieni județul Dâmbovița, a fost unul dintre beneficiarii intervențiilor lui Plăiașu.

Inculpatul Matei Constantin-Mihai, în calitate de șef al Centrului Local Târgoviște din cadrul A.P.I.A., la instigarea inculpatului Plăiașu Gabriel, în calitate de lider local al unui partid politic și deputat în Parlamentul României, l-ar fi ajutat pe inculpatul Stelea Ștefan precum și pe alte persoane să obțină fonduri europene, deși cunoștea că aceștia nu îndeplineau condițiile legale.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în cuantum de 41.646 lei, această sumă fiindu-i remisă ulterior inculpatului Plăiașu Gabriel.

În concret, inculpatul Plăiașu Gabriel, în calitate de deputat în Parlamentul României și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, în perioada 2010 – 2011, profitând de poziția sa politică și de relațiile personale, prin intermediul inculpatului Matei Constantin Mihai, ar fi creat un mecanism de fraudare a fondurilor europene acordate de A.P.I.A. Dâmbovița în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață în care ar fi capacitat în special susținători ai partidului, sumele astfel obținute fiindu-i remise în totalitate de aceștia.

Astfel, inculpatul Plăiașu Gabriel în cadrul unor întâlniri restrânse, desfășurate în perioada 20.04.2010 – 23.12.2011 în diferite locații din municipiul Târgoviște, la care participau oameni de încredere, membri din teritoriu ai partidului respectiv, în baza datelor pe care le deținea cu privire la acordarea fondurilor europene în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, i-ar fi determinat pe aceștia, fie să folosească înscrisuri false în baza cărora să solicite la A.P.I.A. acordarea de subvenții în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață (în cazul fermierului Stelea Ștefan și a altor persoane), fie să proceseze cererile de plată (în cazul șefului Centrului Local Târgoviște al A.P.I.A – inculpatul Matei Constantin – Mihai), astfel încât respectivele cereri depuse de persoanele menționate să fie aprobate, deși acestea nu îndeplineau cerințele legale și conțineau date nereale.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva celor trei inculpați”, a detaliat DNA.

Articolul precedentRafila, avertisment: „E posibil să declarăm o epidemie de gripă”
Articolul următorClotilde Armand, primarul Sectorului 1 București, acuzată de abuz în serviciu. Denunțătorul Alexandru Pânișoară: „Debandada din Primărie a atins apogeul”