Sursă foto: Facebook/Alexandru Rafila
Sursă foto: Facebook/Alexandru Rafila

În funcție de cifrele oficiale privind numărul nou de cazuri apărute, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ia în calcul ca astăzi să fie declarată epidemie de gripă.

Însă Rafila a subliniat că, indiferent de situație, nu se va reveni la restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus, urmând a fi aplicate câteva măsuri, sub formă de recomandări, precum purtarea măștii în spațiile aglomerate, menținerea igienei și vaccinare anatigripală. O altă măsură avută în vedere ar fi ca managerii de spitale să instituie, pe perioadă limitată, obligativitatea ca personalul sanitar și vizitatorii să poarte mască atunci când sunt în incinta unităților medicale.

Declarațiile au fost făcute de ministrul Rafila la B1 TV, acesta explicând că „din experiența anilor anteriori, această perioadă – să-i spunem epidemică – durează circa patru săptămâni, apoi numărul de cazuri începe să scadă”.

Restricțiile nu afectează viața cotidiană, dar asta nu înseamnă că nu vor exista recomandări foarte ferme din partea Ministerului Sănătății atât în ceea ce privește populația generală – aici mă refer la lucrurile pe care trebuie să le cunoaștem din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii (…) și măsurile de igienă individuală, alături de vaccinarea antigripală (…)

Va fi obligatoriu în spitale utilizarea măștii de către personalul sanitar sau vizitatori, chiar dacă vizitele vor fi mai puține. Această decizie e a managerului. Există o prevedere legală care permite managerului să instituie o astfel de măsură pentru o perioadă limitată. (…)

O proporție importantă dintre îmbolnăviri e produsă de virusuri gripale, deci dintre virozele respiratorii proporția e importantă, iar acest lucru face probabil – încă nu știu cifrele, le vom primi mâine – dar e posibil să fim în situația în care să declarăm o epidemie de gripă”, avertiza seară Alexandru Rafila, pentru sursa citată.

De altfel, și în septembrie ministrul discuta despre faptul că țara noastră s-ar putea confrunta cu o epidemie de gripă, la acel moment discutându-se despre recomandări transmise Ministerului Educației, pentru a fi aplicate în unitățile de învățământ, măsuri catalogate de Alexandru Rafila ca fiind „universale”, dat fiind că „previn şi infecţia cu coronavirus, previn şi gripa”: „E posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de 2-3 ani, şi nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reuşit să menţină şcolile deschise”, declara acesta.

Articolul precedentȘcolile și grădinițele din Sectorul 5 vor fi reabilitate cu fonduri guvernamentale
Articolul următorDeputat ex-PNL, trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene