Primăria Sectorului 5 va reabilita cinci unități de învățământ cu bani alocați prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Programul a fost lansat pe 3 ianuarie, cererile de finanțare putând fi depuse de autoritățile publice locale și centrale, în contextul în care criteriul de alocare al fondurilor aplicat este primul venit – primul servit. Din acest motiv, aparatul de specialitate din primărie a lucrat la foc continuu inclusiv de sărbători, astfel încât documentația necesară să fie gata până la momentul deschiderii apelului de proiecte.
De aceea, imediat după deschiderea apelului, a fost posibil ca Primăria Sectorului 5 să solicite finanțare pentru 5 obiective de investiții, în valoare totală de 101.458.559 lei. Obiectivele care vor fi reabilitate, consolidate și extinse cu fonduri guvernamentale sunt Grădinița 54, care va beneficia de o finanțare de 10.534.522,40 lei, Grădinița 244 – 8.626.726,19 lei, Grădinița 269 – 12.639.918,51 lei, Școala 139 Sântimbreanu – 51.077.316,37 lei, și Școala Tocilescu (fostă 132) – 18.580.075,43 lei.
„Le mulțumesc colegilor din cadrul Direcției de Investiții a Primăriei Sectorului 5, alături de care am muncit de la Crăciun până în ultimele ore ale anului, astfel încât documentația pentru cele 5 proiecte să fie gata pentru depunere, în timp util”, a declarat city managerul Primăriei Sectorului 5, domnul Rareș Hopincă.
Durata de implementare a programului este de 48 de luni, iar finanțarea se face prin subprogramul Proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică aflate în proprietatea sau administrarea autorităților și instituțiilor administrației
publice centrale sau locale.
Ar mai fi de spus că programul are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Potrivit comunicatului oficial, ministerul nu cere niciun fel de cofinanțare, ceea ce înseamnă zero cheltuieli de la bugetul Primăriei Sectorului 5.
În plus, programul prevede că, în vederea consolidării și reabilitării clădirilor, se pot finanța de la bugetul de stat inclusiv cheltuielile legate de asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, cele legate de elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, verificarea tehnică a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului, cheltuielile pentru realizarea investiției de bază, cele pentru organizarea de șantier, precum și cheltuielile diverse și neprevăzute.