Arafat: „Atribuțiile DSU sunt stabilite prin lege”

Șeful DSU a venit cu explicații în „scandalul” provocat de Grindeanu, care a afirmat că nu este suficient „un singur om” pentru gestionarea pandemiei

Raed Arafat, șeful DSU, susține că instituția pe care o conduce și care este subordonată MAI, are atribuții precise, stabilite prin lege, mai mult, că „nu se bagă peste Ministerul Sănătății” și ceea ce este cel mai important de știut de către public este faptul că „DSU nu este un om”. Chiar dacă pe toată perioada pandemiei, Arafat a fost cel care a anunțat restricțiile care s-au impus în funcție de evoluția epidemiologică. De altfel, Arafat este și șeful CNSU.

„Niciodată nu a fost (n.r. suficient un singur om). Atribuțiile DSU sunt stabilite prin lege. DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătății. Stabilirea atribuțiilor de sănătate publică – politica testării, medicamentelor – se fac împreună cu INSP și Ministerul Sănătății, nu de către DSU. DSU este entitatea care preia – așa cum s-a întâmplat și astăzi – întocmește proiectul de hotărâre CNSU, îl consultă cu toți, se discută în ședințele CNSU, unde membru este Ministrul Sănătății. Ministrul poate bloca oricând orice hotărâre dacă nu este de acord cu ea”, a explicat Raed Arafat, la Digi 24.

Totodată, medicul Raed Arafat a făcut câteva precizări în legătura cu propunerea, atribuită „pe surse” șefului DSU, privind testarea tututor celor care intră în țară în perioada următoare, ce include și sărbătorile de iarnă, propunere care însă a fost respinsă în ședința de guvern.

„Astăzi ce a fost? A ieşit o ştire care nimeni nu ştie de unde a pornit, că Arafat a mers la Guvern şi a propus ca toată lumea să se testeze PCR, vaccinați și nevaccinați, la intrarea în țară. Arafat nu a propus. Propunerea a venit de la INSP, noi am făcut proiectul de hotărâre. Eu l-am citit în ședință, asta e altceva. Dar am spus clar că informaţia provine de la INSP, nu provine de la creierul lui Arafat sau de la cineva din DSU – și noi avem medici la DSU”, susține Arafat.

De altfel, Raed Arafat a subliniat, încă o dată, că DSU nu este un om, ci o entitate foarte consistentă de oameni care fiecare are treaba lui, își face rolul lui. „Și există un șef al DSU. Dar asta nu înseamnă că șeful DSU stă și decide și semnează și face totul. Este o instituție din cadrul MAI care lucrează pe baza legilor existente și care s-au dovedit a fi foarte operaționale”, a spus el.

În privința afirmațiilor făcute de Sorin Grindeanu, în cadrul „Interviurilor Digi24.ro”, potrivit căruia nu este suficient „un singur om” pentru gestionarea pandemiei, dar și ale lui Alexandru Rafila, ministru Sănătății, care susține că reprezentantul MS „trebuie să aibă un cuvânt extrem de greu de spus în luarea deciziilor”, Arafat a precizat că nu a existat nicio discuție despre atribuțiile care să fie luate de la DSU.

„Dacă deranjează şeful, o cale e: păstrezi sistemul, scapi de șef. Dar sistemele nu se construiesc pentru un om, ele se construiesc pentru o țară, ele trebuie să continue indiferent cine este la capul lor”, a ținut să sublinieze Raed Arafat, cel care a devenit „cel mai urât dintre pământeni” în cei aproape doi ani de pandemie.

Alexandru Rafila vrea o nouă formă de colaborare cu CNSU

Articolul precedentSub sloganul „Stop abuzurilor”, Cristian Popescu Piedone, primarul PPU s-l al sectorului 5, are cuvinte de laudă pentru echipa sa: „Sectorul 5 nu mai este rușinea Bucureștiului”
Articolul următorConsiliul Județean Hunedoara îi lasă pe oameni cu gunoiul la poartă. Primăriile au datorii imense către operatorul de salubritate